Hlavní obsah

S Buchtami vítězí Rocky podeváté

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kdyby si u nás všichni lidé uměli hrát v dospělosti, jak to umí autoři roztomilých hříček pražského divadelního souboru Buchty a loutky, bylo by nám i v Evropské unii líp. Co všechno je možné poskládat z filmové inspirace nekonečných příběhů o boxerovi Rockym, ukázali ve Studiu Švandova divadla v hříčce Rocky IX (boxing - kissing - loutking).

Foto: www.visitfm.cz

Vydejte se nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd s průvodcem

Článek

Schéma inscenací Buchet a loutek zůstává neměnné již léta. Zdánlivá změť figurek nejrůznějších velikostí a provenience srší vtípky, nápady, gagy, nesmysly. Právě to všechno se ale ve zcizování zvoleného tématu řetězí do originálního příběhu nového, jak se na loutkáře sluší a patří odlehčeného, lehoučkého, s humorem někdy černým, jindy jenom mírně počerněným.

Jak nedostat jen přes hubu

Jak nevzpomenout meresjevovský Příběh - člověka nebo solitérní inscenaci podle nejstaršího literárního díla indoevropské civilizace Gilgameš, pohádku Tři prasátka nebo Dahlovy Čarodějnice, které v půli května slavily úspěch i na zlínské přehlídce Setkání 2004 Stretnutie...

Nevyčerpatelnost inspiračních zdrojů Buchet a loutek Rocky IX potvrzuje. Na dvou jevišťátcích se jednou vyloupne boxerský ring, podruhé vězení, na tom druhém zase prostředí pro docela zamilovaný příběh. Všechno je to po americku napínavé, nesmyslné až stupidní, a po česku krásně humorné, protože příslušníci menšího z obou národů mají jako obvykle navrch nad nabubřelou neomaleností mocných, velkých a hloupých, i když většinou dostávají jen přes hubu - to už není třeba vztahovat jen na národy.

U vesla je trenér Shit

Myslím, že dítka v hledišti nepokazí ani loutka soupeřova trenéra Shita, byť jsou jeho hlava i tělo pěkně bobkovitě do hromádky zatočené. Na "režijním dozorovi" Radku Beranovi je mi sympatické, že se nenamáhal zastírat šrumec za paravánem. Pěkně to tam rachotí, bortí se to... Ze všech trapasů a trapásků dokáží ale aktéři vyrobit mnoho živých předností inscenace. Mezi pěsťobijci se objeví i náš malý Rumcajs (jakpak mu asi budeme říkat v EU - Tuzemákman?), ale také překrásné Barbínky...

Nebojte se, nepůjde vám z nich hlava kolem. Trefte do Švandova divadla a v jeho skvostném sklepě, kde Buchty a loutky hrají, uvidíte sami. Možná od Rockyho snesete i ránu pěstí. Také jich schytal nepočítaně. A když nám jako jemu bude nejhůř, stačí vědět, že ani rozpínavý a bohorovný Shit není věčný.

Buchty a loutky Praha - Rocky IX (boxing - kissing - loutking). Režijní dozor Radek Beran, výtvarný dozor Bára Čechová, hudební dozor Vít Brukner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám