Hlavní obsah

Ruta Sepetysová láká mladé do historie

Novinky, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po notoricky známém příběhu Titaniku se dočkala uměleckého zpracování i událost označovaná jako největší námořní tragédie v dějinách. Potopení lodi Wilhelm Gustloff na konci války se věnovala americká autorka s litevskými kořeny Ruta Sepetysová.

Foto: CooBoo

Ruta Sepetys: Sůl moře

Článek

Ve svém třetím románu Sůl moře se pokusila přiblížit primárně mladšímu publiku událost, při níž přišlo o život devět tisíc lidí.

Zajímavé je, že romány Ruty Sepetysové, zejména v případě Soli moře a autorčiny prvotiny V šedých tónech, jsou v různých zemích vnímány jako cílené na různé čtenáře.

Zatímco někteří je berou jako řadovou beletrii pro dospělé, v českých překladech vychází v nakladatelství CooBoo, které se zaměřuje na mladého čtenáře. A právě v této sekci má román velkou šanci vyniknout.

Autorka namátkově mapuje osud čtyř postav, které jsou z různých příčin na konci války na území Německa. Spojuje je nejen strach o život, vyčerpání a zoufalství, ale především cíl dostat se do přístavu, nalodit se a odplout pryč z okupovaného Německa. Onou lodí, na kterou směřují, je právě Wilhelm Gustloff.

Vyprávění bez příkras

Sepetysové se podařilo vyvarovat se zabřednutí do černobílého výkladu dějin. Nerozdělila hrdiny na dobré a špatné, vypráví bez příkras lidské osudy, vyobrazuje zoufalé jednání, myšlenky a neváhá servírovat krutost války.

V podstatě jde o čtyři verze téhož smutného příběhu, což je velmi ambiciózní cíl. Usnadnila si cestu jazykovou trivialitou, která však není výrazně na škodu, a zřejmým předpokladem čtenářovi znalosti dějin, jež v případě náctiletého recipienta nemusí být až tak samozřejmá.

Budeme-li na Sepetysovou nahlížet jako na autorku literatury pro mladé, její přínos a úspěch jsou velké. Nejenže dokázala zaujmout mladého čtenáře natolik, že se její knihy celosvětově zařadily mezi bestsellery, úspěch na českém knižním poli dokázal i fakt, že na první ročník festivalu literatury pro mladé Humbook přilákala stovky návštěvníků a její beseda s autogramiádou se staly vrcholem události.

Potřebná osvěta 

Daří se jí navzdory trendu milostných zápletek a fantasy světů zaujmout s historickým tématem a reáliemi a zároveň nestavět děj na plytké milostné zápletce. Koná potřebný druh osvěty a v tomto směru je její přínos literatuře pro mladé fantastický.

Pokud bychom autorku vnímali v kontextu běžné beletrie pro dospělé, výsledkem by byl lehce nadprůměrný, jazykově možná trochu banální, stále však mimořádně citlivě vyjevený příběh z války, jemuž by však hrozilo zapadnutí mezi běžnou prózu.

Ruta Sepetys: Sůl moře
CooBoo, překlad Petr Eliáš, 280 stran, 299 Kč

 Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám