Hlavní obsah

Ruským umělcům hrozí za kontroverzní díla vězení

Moskva

Ruským umělcům stále hrozí vězení za kontroverzní díla. Až čtyři roky za mřížemi může strávit malířka Jelena Chejdizová (s pseudonymem Lena Hades) za to, že namalovala obrazy Chiméra záhadné ruské duše a Welcome to Russia, které urazily city krajanů, především z tábora pravoslavných vlastenců neboli ruských ultranacionalistů.

Článek

Na umělecké skandály zůstává země stále bohatá, ale v tomto případě úřady zřejmě poprvé v historii postsovětského Ruska stíhají přímo kontroverzní padesátiletou umělkyni. V Moskvě však už čelí i soudu organizátoři výstavy Zakázané umění".

Ruská duše s ušankou, vodkou a harmonikou

Chejdizová zobrazila záhady ruské duše v podobě dvouhlavé a dvoupohlavní nestvůry v ušance, která v rukou drží sekyru, láhev vodky, harmoniku, knížku Dostojevského, družici s rudou hvězdou či vlaječku s antisemitským heslem Bij židy, spasíš Rusko!.

Tuto Chiméru namalovala před třinácti lety, zatímco o dva roky mladší obraz Welcome to Russia má zase vyjádřit dvojakost ruského nitra obrazem rozpolceným rudým a černým pozadím, na kterém sousedí modlitba k Ježíši o odpuštění hříšníkům s velice vulgární nadávkou. Inspirací umělkyni prý byl bezdůvodný útok opilého nábožného souseda, proti kterému zřejmě podplacená policie ztratila žalobu i s důkazy.

Obrazy rozhořčily nacionalisty, kteří v nich uviděli karikaturu dvojhlavého orla z ruského státního znaku a vůbec bohapusté rouhání a urážku všeho, co je pro Rusy nejposvátnější. Pod internetovou výzvu prokuratuře zavřít malířku do vězení se sešly na tři stovky podpisů.

Na internetu lze najít i další výpady proti umělkyni, která si troufla třeba zobrazit ruskou abecedu v podobě psích hromádek.

Anonymní hrozby, pokuta, vězení - za umění

"Je židovka, žije hlavně v Německu, ale obrazy prodává v Rusku, protože jinde by si je nekoupili," napsala jedna z nacionalistických aktivistek. Jiní nacionalisté považují případ za test, zda ruská justice nezavírá do vězení jen antisemity, ale i ty, kdo urážejí Rusy.

Následoval příliv anonymních telefonátů a e-mailů s výhrůžkami, které utichly až poté, co prokuratura skutečně začala umělkyni stíhat za urážení národní hrdosti a šíření náboženské nenávisti. Příslušný paragraf počítá s trestem od pokuty 100 tisíc rublů po čtyři roky vězení.

Nejde o zcela ojedinělý případ. Skupina známých ruských umělců, včetně malíře Ilji Kabakova, se nyní obrátila na prezidenta Dmitrije Medveděva s prosbou, aby ukončil trestní stíhání organizátorů kontroverzní výstavy Zakázané umění, uspořádané v Sacharovově muzeu před třemi lety a ukazující jinde odmítnutá díla, kupříkladu obraz Krista s hlavou Mickeyho Mouse. Vzápětí následovalo trestní oznámení od spolku Národní chrám, po kterém prokuratura zahájila stíhání za šíření nenávisti a urážku lidské důstojnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám