Hlavní obsah

Rusalka v kouzelném parku v Litni

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvořákovu nejslavnější operu uvede nezisková organizace Zámek Liteň v sobotu 28. srpna od 20 hodin jako open air představení Rusalka v parku. Stane se tak u příležitosti desetiletého výročí založení organizace, která pečuje o odkaz pěvkyně Jarmily Novotné.

Foto: Petr Weigl

Kateřina Kněžíková

Článek

Zámek Liteň ležící nedaleko Karlštejna byl v držení šlechtické rodiny Daubků, k nimž patřil i manžel Jarmily Novotné Jiří Daubek. Pěvkyně strávila v Litni řadu šťastných let ještě před svým odchodem do New Yorku, kde v letech 1940–56 sklízela ovace v Metropolitní opeře. O znovunavrácení původní podoby Litně a především Jarmily Novotné do povědomí české kulturní veřejnosti usiluje úspěšně již deset let právě nezisková organizace Zámek Liteň.

Rusalku ve zkráceném koncertním provedení doprovodí multimediální produkce bratrů Cabanů v podobě taneční produkce i velkoplošné projekce.

„Na přípravě projektu pracujeme již více než rok, abychom nepodcenili žádnou ze složek. Lokalitu parku jsme si vybrali proto, že v něm je krásné jezírko, přírodní scenérie je k Rusalce naprosto adekvátní a bude hrát velký význam v rámci naší inscenace, chceme do ní zapojit tanečníky, kteří budou operu hrát v reálném prostředí,“ přibližuje koncept Michal Caban.

Titulní roli ztvární sopranistka Kateřina Kněžíková, Prince Richard Samek, Vodníka Jan Martiník, Ježibabu Jana Kurucová. Sólisty doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry.

Koncert má benefiční charakter a část výtěžku ze vstupného poputuje na opravu oranžerie v zámeckém parku, která je kulturní památkou. Zároveň je i poděkováním všem, kteří se na podpoře aktivit Zámku Liteň podílejí. „Po deseti letech existence neziskové organizace i Festivalu Jarmily Novotné se sluší poděkovat všem, kteří nás podpořili, vystupovali v Litni i na dalších našich projektech, přijeli a napsali o tom, co děláme. Pro mě samotnou je radost to se všemi oslavit,“ říká ředitelka organizace i festivalu Ivana Leidlová.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám