Hlavní obsah

Romea a Julii vystřídá na Hradě Hamlet

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Letních shakespearovských slavnostech (LSS) se od 26. července v Praze objeví opět loňská inscenace Hamleta s Jiřím Langmajerem, který byl za výkon v titulní roli nominován na Cenu Alfréda Radoka i Cenu Thálie. Od neděle 18. července se Hamlet uvádí na brněnském Špilberku.

Foto: Jiří Smutný

Průvodcem byl Zdeněk Rotrekl ml. (vlevo)

Článek

"Hamlet předstoupí před diváky v nezměněné podobě," říká o inscenaci Shakespearovy tragédie režisérka Lucie Bělohradská. "Jedinou novinkou je angažmá Miroslava Táborského, který bude v Hamletovi alternovat roli Polonia. Jinak je vše jako před rokem: pojetí, herci i jevištní konstrukce ze železa a skla navržená architektem Ondřejem Nekvasilem."

Miroslav Táborský hraje kromě Hamleta i v inscenaci Romea a Julie, kde s Igorem Chmelou alternuje Romeova otce Monteka . Přijetím Polonia v Hamletovi se tak stává jedním z nejvytíženějších herců LSS.

"Polonius se často hrává jako mluvka a šantala, který do všeho strká nos," říká o své postavě Miroslav Táborský. "Je to ale i správce státu a v hlavě to má velmi dobře srovnané. Je zvyklý tahat za nitky - v tomhle dramatu však bohužel zatáhne za tu špatnou, což má pro něj fatální následky." Pokud jde o přípravu na roli Polonia, byla krátká, ale intenzivní. "Dva dny ve zkušebně a oprašovačka přímo v plenéru sice není moc, ale z natáčení filmů jsem zvyklý přinést si postavu maximálně hotovou už z domova," říká Miroslav Táborský, kterého práce i rodinné důvody drží přes léto v Praze.

Složitý dům prince dánského je nutné postavit i rozmontovat v rekordním čase - technici museli konstrukci na Špilberku vztyčit za jedinou noc a stejně rychle ji pak musí i sundat a později znovu umístit v Praze. Nově se podle původních návrhů šily i některé kostýmy - například Jiří Langmajer v titulní roli Hamleta letos oblékne zbrusu novou bílou košili.

V Praze je Hamlet plánován až sedmadvacetkrát, v Brně se počítá s maximálně šesti představeními.

Reklama

Související články

Být nebo nebýt zazní v pátek večer na Hradě

Legendární hamletovská věta "Být nebo nebýt - to je otázka" zazní v pátek večer v překladu Martina Hilského poprvé na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského...

Rozjitřený Hamlet uprostřed chladného bazénu

Letní shakespearovské slavnosti 2003 byly v pátek zahájeny na rozpáleném nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu. Festival, který potrvá celé léto...

Výběr článků

Načítám