Hlavní obsah

Román Oběti honu s rysy aktuální reportáže

Právo, František Cinger

S obálkou využívající motiv obrazu Edvarda Muncha Výkřik nabízí autor s biblickým pseudonymem Danijel román s názvem Oběti honu. Vydala ho Olympia, má 248 stran a stojí 299 Kč.

Foto: archív Olympia

Motiv obalu knihy Oběti honu.

Článek

Jako by se literárním tvarem vracel o sto let zpět, kdy se řešil problém, zda společenskou skutečnost popíše lépe reportáž, nebo román. Nakonec vyhrál román, který i nyní ukazuje schopnost vyslovit lidské charaktery i měnící se děj. Přesto využívá Danijel možnosti reportáže, zvlášť když popisuje prostředí investigativní žurnalistiky. Hlásí se k tomu i motto knihy slovy: Svědectví je akce zaměřená k budoucnosti, jediný možný projev lidské důstojnosti v hanebné době.

Hlavním hrdinou je mladý novinář Josef, který si chce rychle vydělat jmění, a tak přijímá nabídku bulvárního deníku. Vybírá si pouze témata s rysy společenských senzací. Bez ohledu na soukromí politiků či hvězd šoubyznysu nebo takzvaných VIP, natož pravdivost svých reportáží jde za svým cílem – nejvyšším výdělkem. Prostřednictvím lásky Markéty se ocitá uprostřed organizované sítě lidí nabízejících zážitky dětské pornografie.

Danijel s až cynickou upřímností líčí prostředí, které nebere ohledy na principy lidskosti. Obraz kapitalistické společnosti stavící zisk na piedestal je líčen se slovesným mistrovstvím zkušeného novináře či dramatika. Román s rysy aktuální reportáže se připojuje k těm knihám, které vypovídají naprosto nelítostně o bezprostřední současnosti.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám