Hlavní obsah

Rodina a veřejnost se rozloučila s Yvonne Přenosilovou, obřad vedl rabín Sidon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodina, přátelé i veřejnost se ve čtvrtek rozloučili s legendární zpěvačkou Yvonne Přenosilovou. Smuteční obřad se uskutečnil na Novém židovském hřbitově v Praze 3 na Žižkově. Právě v této pražské čtvrti umělkyně, ale také uznávaná novinářka dlouhodobě žila.

Živě: Poslední rozloučení s Yvonne PřenosilovouVideo: Novinky

 
Článek

Na poslední cestě ji vyprovodili zpěváci Pavel Sedláček, Václav Neckář, Petr Janda, Milan Drobný, zpěvačky Pavlína Filipovská a Monika Absolonová, moderátorka Saskia Burešová, moderátor Aleš Cibulka, herec a dabér Michal Jagelka, mim a komik Václav Upír Krejčí, textař Michael Prostějovský, herečka Jitka Zelenohorská, novinář Jefim Fištejn. Vzpomínali především na její originální humor a schopnost šířit dobrou náladu.

„S Yvonne jsme se znali od dětství, ona ho totiž prožila v Starých Splavech u Máchova jezera. Její soused byl Miloš Forman a díky přátelství s ním se dostala i do filmu Konkurs,“ uvedl Tomáš Kraus, předseda správní rady Centra pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí druhé světové války.

Vlastní rozloučení v obřadní síni bylo určeno pouze pro rodinu, nejbližší přátele a členy Židovské obce. Žalozpěv za zemřelou přednesl rabín Karol Sidon a ve smutečním projevu na ní zavzpomínala její kolegyně ze Svobodné Evropy Lída Rakušanová.

Průvod za rakví

Poté následovalo obřadné nesení rakve v pohřebním průvodu k hrobu. V něm četli řečníci a kantoři pohřební texty a u hrobu při kladení rakve do něj četl v hebrejštině pohřební text také syn zpěvačky Maximilian Freiherr von Schuckmann. Na závěr zazněla modlitba za mrtvé Kadiš, kterou přednesli všichni přítomní.

Václav Neckář vzpomíná na Yvonne PřenosilovouVideo: Novinky

Obřadu se účastnili zpěvaččini přátelé z Německa, kam z uznávaná umělkyně z politických důvodů odešla v roce 1968. Do Prahy se vrátila až po sametové revoluci, konkrétně v roce 1994.

Na pražském Novém židovském hřbitově jsou vedle ní pohřbení i další velikáni české, německé židovské kultury. Namátkou k nim patří dva spisovatelé: Franz Kafka a Arnošt Lustig.

Místo je ovšem slavné i s nesčetnými umělecky hodnotnými náhrobky byl založen v roce 1890. Nejvíce pozornosti pak poutá Památník československých židů, obětí holocaustu a odboje z roku 1985.

Yvonne Přenosilová (1947–2023)

  • Narodila se 2. července 1947 v Praze do rodiny generála, který miloval černošské spirituály. Zemřela 11. září 2023 v Praze.
  • Táta Jiří byl Čech, který bojoval za 2. světové války v britské armádě. Máma Markéta pocházela z Rakouska. Rodiče se seznámili v Palestině. Po návratu do ČSR mluvili v rodině hlavně anglicky, němčina po 2. světové válce „nebyla vhodná“. Yvonne Přenosilová odmala ovládala angličtinu, němčinu i češtinu plynně.
  • Po únoru 1948 byl její otec v rámci politických čistek, protižidovských nálad zatčen, strávil rok ve vazbě.
  • Kariéru začala konkurzem v divadle Semafor, ze kterého Miloš Forman natočil svou režisérskou prvotinu Konkurs. S písničkou Malageňa ji do divadla nepřijali, ale všiml si jí skladatel Karel Mareš. Pak zpívala se skupinou Olympic.
  • V únoru 1964 nahrála jako šestnáctiletá českou verzi písničky Roň slzy, jež se stala hitem a jedním z nejprodávanějších českých singlů šedesátých let.
  • V roce 1965, když si ji hosté z anglických klubů poslechli při návštěvě gymnázia naživo, pozvali ji na třítýdenní pobyt do Londýna. Manažera jí dělal John Alcock. Yvonne zpívala v londýnském rozhlase, nazpívala gramodesku When My Baby Cries/Come On Home pro anglickou společnost PYE. Nejcennější vystoupení bylo v nejpopulárnějším pořadu britské televize Ready, Steady, Go!, společně se skupinou Rolling Stones.
  • Od podzimu 1965 byla členkou nově vzniklého pražského divadla Apollo.
  • V roce 1968 podepsala petici Dva tisíce slov. Emigrovala za rodiči do Západního Německa. V Mnichově pak 26 let žila. Pracovala mimo jiné u British Airways, kde se seznámila se svým manželem, advokátem von Schuckmannem.
  • Následně pracovala pro Rádio Svobodná Evropa. Spolupracovala s Karlem Krylem.
  • V roce 1994 se natrvalo vrátila do Prahy.

Moderátor Aleš Cibulka vzpomíná na Yvonne Přenosilovou: Uměla věci vtipně a trefně pojmenovat

Kultura

Zemřela Yvonne Přenosilová

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám