Hlavní obsah

Režíroval Churchilla, teď připravuje Mussoliniho

Renomovaný britský režisér Joe Wright připravuje sérii M, v níž zkoumá vzestup italského diktátora Benita Mussoliniho.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler a Benito Mussolini

Článek

Wright vychází z románu Antonia Scuratiho, scénář pro něj sepisují Stefano Bises (spoluautor Nového papeže) a Davide Serino. Slavný britský tvůrce má za sebou uznávané tituly jako Pýcha a předsudek, Anna Karenina, Hanna nebo Nejtemnější hodina o Winstonu Churchillovi.

Postava Benita Mussoliniho není ve filmech tak často omílaná jako Hitler nebo Stalin. Italský vůdce se v mládí účastnil bojů v 1. světové válce a v roce 1919 založil organizaci Fasci di Combattimento (Bojové svazky), která se změnila ve fašistickou stranu. Vycházel v podstatě ze socialismu, který míchal s nacionalismem. Jeho tématy bylo znárodňování půdy, zastoupení dělníků ve vedení podniků, progresivní zdanění kapitálu. Zároveň jeho bojovné „černé košile“ rozpoutaly pouliční násilí.

Od roku 1925 už se o něm hovoří jako o diktátorovi. Ve 2. světové válce sice byl spojencem Adolfa Hitlera, ale měli i rozpory. Jeho reálná vojenská pomoc se pak ukázala jako velmi pochybná. Italská armáda měla problémy udržet i maličkou Albánii, následný pokus Italů o ovládnutí Řecka byl naprostým debaklem. Po drobném počátečním úspěchu v Africe je odtamtud vyhnali Britové.

Sudetský tulák. Fresky ze zmizelého Doupova zachraňovali pod hlavněmi sovětských tanků

Kultura

„Autor pochopil a přenesl a na papír, se všemi fakty a dokumenty, že Mussolini je ten muž, který vytvořil to, co známe jako populismus a fašismus,“ poznamenal producent Lorenzo Mieli.

Seriál se brzy začne natáčet v Římě. Má mít osm dílů. Obsazení zůstává zatím tajné, lze ale očekávat účast hvězd, protože se jedná o velkou mezinárodní koprodukci.

Reklama

Související témata:
Joe Wright

Výběr článků

Načítám