Hlavní obsah

Revoluční hit Dušana Vančury ožívá v novém videoklipu skupiny Antikvartet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antikvartet Dušana Vančury přichází s novým videoklipem k legendární písni Až se k nám právo vrátí prezentované v minulosti skupinou Spirituál kvintet. V listopadu 1989 ji zpívala z balkonu Melantrichu. Antikvartet Dušana Vančury nyní natočil obrazovou podobu ke své nové verzi tohoto revolučního hitu. Na Novinkách.cz má klip premiéru.

Antikvartet v klipu k písni Až se k nám právo vrátíVideo: archiv kapely

 
Článek

Spirituál, který Dušan Vančura otextoval v osmdesátých letech pro Spirituál kvintet, má stále potenciál zaujmout. Nová podoba písně i klip navazují na její původní poslání a kladou důraz na to, že každý člověk na světě má právo žít svobodně.

„Dušan napsal tento text v dobách komunismu, v těžkých časech plných omezení. My bychom na to rádi navázali. Cítíme, že píseň je opět aktuální, jakkoli je stará. S Antikvartetem respektujeme její původní styl, ovšem tak trochu po svém. Klip je obrazově poměrně jednoduchý a důraz klade hlavně na vyznění textu, který vnímáme coby poselství pro další generace. Nelze přehlížet, že lidi trápí pocity bezpráví v různých podobách. Dušanův text je stejně pravdivý a aktuální dnes, jako v době, kdy jej psal,“ říkají členové souboru.

Video bylo natočeno v lednu 2022 podle námětu členů kapely. Ta si pro realizaci klipu vybrala osvědčený fotografický a filmařský tým Dílna Kalaš.

Píseň Až se k nám právo vrátí je jednou z mnoha slavných skladeb Dušana Vančury, které kapela chystá na své nové dvojalbum. Jeho vydání je plánované u příležitosti výročí nedožitých pětaosmdesátých narozenin zakladatele skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám