Hlavní obsah

Retro Víkend: McCartneyho ptákovina a jamajský punk

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším sobotním Retro víkendu se podíváme na to, co dělal Paul McCartney před třiceti lety a na jednu z nejstarších skupin na světě, úžasné The Jolly Boys, kteří hrají od roku 1955.

Článek

Před 30 lety

25. dubna 1981 Paul McCartney odmítnul koncertovat a rozpustil skupinu Wings, protože mu někdo vyhrožoval smrtí. Vzhledem k tomu, že pouhých pár měsíců předtím, v prosinci 1980, zabil Mark David Chapman Johna Lennona, nelze se tomu divit.

McCartney se najednou ocitnul tak trochu sám v nepřejících osmdesátých letech a i když z té doby pochází např. spolupráce se Stevie Wonderem, Michaelem Jacksonem a dalšími, obecně tato dekáda pro McCartneyho nebyla hudebně nic moc. Koncem osmdesátých let se začal mimo jiné více zajímat o klasickou hudbu a zanedlouho přišel nápad na Liverpoolské oratorium, které mělo komerční úspěch, ale o jeho uznání mezi klasickými hudebníky se dá s úspěchem pochybovat.

Dirigent Libor Pešek o něm řekl: „Celá věc mi připadala hrozivě banální, takže jsem se jejího dirigování vzdal. Navíc dlužím tolika seriózním skladatelům provedení jejich skladeb. Takže mi bylo hloupé, že bych takovouto ptákovinu dirigoval v Praze právě na Pražském jaru.“

Ultra–retro Boys

Zpěvačka Sade (14. května v pražské O2 Aréně) vzala s sebou jako předkapelu obrovskou raritu, jamajské The Jolly Boys, a to je opravdu ultra-retro, protože těmhle chlápkům je kolem osmdesáti let a hrají zapomenutý karibský styl Mento.

Skupina vznikla v roce 1955 a někteří z nich hráli dokonce už ve 40. letech. Každopádně jde o úžasný band, který svým nenapodobitelným retro stylem předělává třeba písničky The Clash, Lou Reeda, Amy Winehousové a podobně.

Zpěvák Albert Minott má neuvěřitelné charisma a jeho skřehotavě bluesové podání aktuálních hitů je prostě neodolatelné. Profil skupiny a videoklip najdete na stránce Retro Víkend na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám