Hlavní obsah

Remake Lvího krále vytvořil první rekord

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Lví král vstoupil minulý týden do světových i českých kin. Přestože první vlna kritických reakcí na něj byla rozporuplná a recenze film hodnotí spíše jako průměrný, za první víkend vydělal celosvětově 531 milionů dolarů.

Trailer k filmu Lví králVideo: Falcon

 
Článek

V samotných Spojených státech utržil za tu dobu 185 milionů dolarů a stal se tam historicky nejvýdělečnějším červencovým snímkem vůbec. Předstihl snímek Harry Potter a Relikvie smrti – část 2.

Jeden ze symbolů „disneyovské renesance“ devadesátých let, americký animovaný snímek Lví král byl do kin uveden před pětadvaceti lety a ohromil tehdy diváky v celém světě. Získal dva Oscary a v roce 2008 ho Americký filmový institut zařadil mezi deset nejlepších animovaných filmů na světě. Jeho úspěch byl pravděpodobně jedním z důvodů, proč se studio Disney rozhodlo ho zpracovat v nové verzi.

V poslední době přitom představilo hned několik remaků svých starších filmů. V tomto roce byl do kin uveden nový Aladin a také Dumbo, jehož režie se ujal Tim Burton.

Režisér nového Lvího krále Jon Favreau zpracoval příběh staré disneyovky již podruhé. Před třemi lety byl do kin uveden jeho remake Knihy džunglí, který sklidil velký úspěch. Favreau ve Lvím králi představuje, na jak vysoké úrovni jsou dnešní technologie, a demonstruje vynikající kvalitu speciálních efektů.

Úžas nad touto složkou snímku vyjádřil například americký novinář a spisovatel Erik Davis na svém účtu na Twitteru. „Jedná se o naprosto zlomový okamžik pro následnou práci s vizuálními efekty, protože je to dovedeno k dokonalosti. Lví král je po této stránce naprosto perfektní,“ napsal.

Snímek proslul také krásnou hudbou, za jejíž tvorbou stojí Hans Zimmer. V nové verzi je slyšet hlas popové zpěvačky Beyoncé, která též namluvila a nazpívala postavu Naly. Hlas malému Simbovi propůjčil Donald Glover, v uměleckém světě známý spíše pod pseudonymem Childish Gambino.

Dějová linie je inspirována příběhem Williama Shakespeara a jeho Tragédií o Hamletovy. Je nicméně zasazena do říše zvířat, které vládne lví král Mufasa, a právě se mu narodí první syn – lvíček Simba. V ústředí dějové zápletky stojí Mufasův zlý bratr Scar, který touží získat trůn, a tak se pokouší Simby a Mufasy zbavit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám