Hlavní obsah

Rekordní aukce moderního umění vynesla 744 miliónů dolarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční dům Christie's hlásí rekordní celkový prodej za 744 miliónů dolarů (14,88 miliardy korun) na úterní aukci poválečného a současného umění v New Yorku, nejvyšší v historii aukcí, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dražba moderního umění v New Yorku vynesla rekordní sumuVideo: Reuters

 
Článek

Například abstraktní dílo Američana Barnetta Newmana Black Fire I se prodalo za 84 miliónů dolarů (1,68 miliardy korun), což je Newmanův osobní rekord. Částku 80,8 miliónu dolarů (1,616 miliardy korun) zaplatí asijský sběratel za dílo Francise Bacona Three Studies for a Portrait of John Edwards.

Na aukci moderního umění se prodalo kromě čtyř děl všechno a nové rekordy zaznamenali také americký sochař Alexander Calder nebo sochař a výtvarný umělec Joseph Cornell a další. Kromě dvou nejdražších obrazů se podařilo ještě čtyřem dílům překonat hranici 50 miliónů dolarů.

„Tuto noc jsme přepsali historii,” řekl šéf oddělení poválečného a moderního umění Christie's Brett Gorvy. „Jde o nejvyšší celkovou částku v aukci nejen za současné poválečné umění, ale vůbec v historii aukcí.”

Nejde ale o nejvyšší částky za konkrétní dílo. Tento rekord stále drží triptych Francise Bacona Three Studies of Lucian Freud, který se v roce 2013 prodal za 142,4 miliónu dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám