Hlavní obsah

Ředitelka Národní galerie Praha Anne-Marie Nedoma: Snažíme se zůstat otevřeni aspoň virtuálně

Právo, Eva Vejdělková

Má to být událost sezony, ale na dlouho očekávanou výstavu malíře Rembrandta van Rijn v pražském paláci Kinských si budeme muset počkat. Vernisáž plánovanou na 17. dubna musela Národní galerie v Praze kvůli pandemii koronaviru odložit zatím na neurčito. Ředitelka Anne-Marie Nedoma však doufá, že výstavu, která má končit 30. srpna, se letos podaří uskutečnit, třebaže by pak trvala kratší dobu. Kvůli nouzovému stavu a omezení pohybu je ale ohrožen i další výstavní program. Galerie tedy chystá aspoň virtuální prohlídky.

Foto: Jan Šída, Právo

Ředitelka Národní galerie Praha Anne-Marie Nedoma.

Článek

V jaké fázi jsou přípravy Rembrandtovy výstavy?

Výstava je téměř připravena, a to včetně reprezentativní publikace. Je za námi obrovský kus práce, projekt chystáme pět let a měl být jednou z největších událostí letošní výstavní sezony Národní galerie Praha. Samostatná výstava děl Rembrandta van Rijn, navíc v takovémto rozsahu, se nikdy v českém ani československém prostředí neodehrála.

Zatím nezbývá než doufat, že se situace změní včas tak, aby bylo možné později, ale přece jen výstavní sály otevřít veřejnosti. Jsme v kontaktu s našimi partnery a jednáme se zapůjčiteli děl, z nichž některá jsou stále ještě v zahraničí. Většinou se setkáváme s velkou vstřícností, ale i ta může nakonec narazit na tvrdou realitu.

Jak omezení volného pohybu kvůli koronaviru postihne další výstavní program? V květnu jste měli otevřít ve Valdštejnském paláci výstavu malíře Mikuláše Medka...

Situace je v zásadě dost podobná jako u Rembrandta. Výstava Mikuláše Medka je druhým nejrozsáhlejším projektem výstavní sezony 2020. Počítáme s ní, s přípravou se již dávno začalo, nicméně datum zahájení bude s velkou pravděpodobností posunuto až o několik měsíců. Jakmile bude reálná naděje na znovuotevření galerie, pustíme se do práce v dostatečném předstihu tak, abychom výstavu otevřeli.

Galerie a muzea byly uzavřeny kvůli pandemii jen pár dní poté, co jste ve Veletržním paláci v Praze zahájili čtyři nové výstavy. Končit měly různě, ale všechny přibližně o prázdninách. Pokud vláda zmírní opatření třeba až v červnu, diváci by je prakticky nestihli navštívit. Uvidí je aspoň jinak?

Vše nyní záleží na tom, kdy budeme moci znovu otevřít své prostory. Pokud to bude jen trochu možné, dojednáme prodloužení už zahájených výstav. Snažíme se přizpůsobit a operativně reagovat na aktuální situaci.

Zároveň se snažíme zůstat otevřeni našim návštěvníkům aspoň virtuálně a trochu jim zpříjemnit chvíle, kdy mají omezenou volnost pohybu. Vnímáme to i jako službu veřejnosti.

Foto: Jan Šída, Právo

Anne-Marie Nedoma

Jaký virtuální program chystáte?

Právě připravujeme naši první virtuální komentovanou prohlídku výstavy Ozvěny benátského bienále: Stanislav Kolíbal, na níž diváky provede po jednotlivých dílech kurátorka Julia Bailey. Cílem je vytvořit pocit, jako by návštěvník skutečně procházel výstavou. Sami se na výsledek těšíme a jsme zvědavi, jaké bude mít ohlasy.

Návštěvníci se mohou těšit i na další živé komentované prohlídky, jejichž přípravy běží, a to prostřednictvím sociálních sítí, zejména Facebooku. Týká se to právě výstav ve Veletržním paláci, ale nejen jich. Skvělá je spolupráce s Novinkami.cz, v rubrice Na výletu z karantény se už prošly Anežským klášterem a unikátní výstavou Krásné madony. Chystáme s nimi i další společnou prohlídku, jen zatím nechci víc prozrazovat.

Přímý přenos ze Schwarzenberského paláce či z retrospektivy Kurta Gebauera jsou další v řadě našich plánů. K dispozici jsou také naše online sbírky, bohatý archiv děl Národní galerie, který průběžně doplňujeme. Spolu s tím jsme připravili také speciální edukační pořady a workshopy zaměřené především na děti.

Jak výpadek příjmů ze vstupného, prodeje a dalších aktivit ovlivní vaši činnost?

Výpadek příjmů galerie v roce 2020, a to nejen ze vstupného a prodeje publikací, ale také z dalších činností, se bude počítat na desítky milionů. Částka se každým dnem zvyšuje a bohužel ani naděje na otevření v červnu tohoto roku už nám příliš nepomůže.

Výstavní činnost jsme de facto zredukovali na již realizované projekty. Všechny další buď odkládáme, nebo přímo rušíme. Nezbytná redukce nákladů se bohužel dotkne s výjimkou plánovaných investic i všech ostatních činností galerie, nejen té výstavní.

Spekuluje se, že opatření kvůli pandemii se možná potáhnou, pokud se nákaza vrátí v další vlně na podzim. Připravujete se i na tuto možnost?

I s touto variantou musíme počítat. Záleží, jak dlouho nás budou dusit opatření s pandemií spojovaná a jejich následky. Zatím se operativně přizpůsobujeme a měníme i dlouhodobější plány, prostě děláme maximum v daný moment. Okolnosti, které vedly k uzavření Národní galerie Praha letos, ovlivní výstavní plán i další činnost naší galerie na několik následujících let. Předpokládám ale, že to tak bude i v ostatních institucích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám