Hlavní obsah

Ředitel Galerie Rudolfinum zřejmě ve funkci skončí

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Petr Nedoma, dlouholetý ředitel pražské Galerie Rudolfinum, ve své funkci nejspíš k 1. červenci skončí. Ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin, jemuž je šéf galerie podřízen, však tuto informaci nepotvrdil ani nevyvrátil.

Foto: ČTK

Petr Nedoma

Článek

"K čemu bych se měl vyjadřovat, když je to můj podřízený. Já jsem neřekl, že ho odvolám nebo neodvolám. Já jsem řekl, že svou koncepci představím na tiskové konferenci 24. června,“ řekl ve čtvrtek Právu Darjanin, který bude právě 1. července jmenován do funkce.

Petr Nedoma ale uvedl: "Měl se mnou schůzku, kde jsem mu mimo jiné předložil výstavní program do roku 2012. Pan Darjanin si ho prohlédl a já jsem mu k tomu dal určité vysvětlení. Pak mi v zásadě sdělil, že se mnou v budoucnu na místě ředitele galerie nepočítá.“ Hlavním důvodem je podle Nedomy to, že je ředitelem příliš dlouho. Post zastává od roku 1994.

Spor koncepcí

"Je to také spor dvou koncepcí. Moje koncepce je o systematickém dlouhodobém budování galerie. Koncepce Darjanina je založená na změně, na novém a jiném směřování galerie. Ovšem jaké nové, to já nevím,“ upřesnil Nedoma.

Mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar ve čtvrtek Právu sdělil, že je nikdo o této věci dosud neinformoval. "Tuto zprávu jsme se dozvěděli z médií. Je s podivem, že se tato informace objevila 18. června, tedy třináct dní před nastoupením Vladimíra Darjanina do funkce ředitele České filharmonie," dodal.

Na místo ředitele galerie chce Darjanin podle ČTK údajně jmenovat historičku umění a odbornici na české umělecké sklo Sylvu Petrovou.

V plánu galerie na další tři roky jsou zvučná jména, jako jsou Bill Viola, Julian Schnabel nebo Matthew Barney. "Už dlouho také pracujeme na projektu Dekadence nyní, což je velká skupinová výstava dekadentních tendencí v současném výtvarném umění,“ dodal Nedoma.

Česká filharmonie i Galerie Rudolfinum sídlí v novorenesanční budově Rudolfina, galerie spadá pod Českou filharmonii, příspěvkovou organizaci ministerstva kultury. Ministerstvo financuje přímo i galerii. Galerie vznikla v roce 1994, Nedoma tehdy prošel standardním dvojkolovým výběrovým řízením a jako ředitele jej tehdy jmenoval ministr. Později byl ředitel galerie podřízen řediteli orchestru.

Reklama

Výběr článků

Načítám