Hlavní obsah

Redakční tipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Joe Cocker, výborný bluesový zpěvák, nazpíval novou desku Heart & Soul a William Wharton, autor románů s válečnou tematikou, především slavné knižní předlohy k filmu Birdy, vydal knihu Hlídka v Ardenách.

Článek

Hudba

Joe Cocker: Heart & Soul

Vynikající britský bluesový zpěvák s osobitým chraplákem Joe Cocker nazpíval své oblíbené hity po svém a měl trochu štěstí. Jeho charakteristický výraz je totiž sám o sobě zárukou kvality, nicméně objektivně vzato si párkrát k přezpívání vybral náročné kousky. Skladbu One od U2 může zpívat sotva kdo jiný než Bono, McCartneyho Maybe I'm Amazed je pak nad jeho síly, protože chraptět jako o závod v ní jednoduše nestačí. Zásahy do původních aranží jsou šikovným přizpůsobením originálů Cockerovu naturelu.

EMI, 50:42

Literatura

William Wharton: Hlídka v Ardenách

Píší se Vánoce 1944 a kdesi v ardenských lesích operuje jednotka amerických vojáků s cílem odhalit nepřátelské pozice. Ale i Němci mají zřejmě podobný plán. A setkání obou průzkumných skupin je jen otázkou času. Jakou zvláštní hru to s velitelem Wontem a jeho kamarády Němci hrají? Co znamená sněhulák na cestě a záhy i ozdobený vánoční stromek?

Americký spisovatel William Wharton, autor slavného válečného románu Birdy (známá je i jeho filmová podoba s Nicolasem Cagem v hlavní roli), přenechává vyprávění svého příběhu seržantu Willu Knottovi, přezdívanému jako Wont. Ten sice dnes žije jako malíř v Paříži, ale ve vzpomínkách se k celé operaci vrací. Wont bojuje nejen s nepřítelem, ale i sám se sebou, aby si v téhle šílené době uchránil zbytek zdravého rozumu. A to se mnohdy bez sarkasmu a černého humoru neobejde.

Přeložil Ondřej Fafejta, vydalo Argo, 210 stran

Reklama

Výběr článků

Načítám