Hlavní obsah

RECENZE: Známí neznámí. Šance svůj záměr naplnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský film Naprostí cizinci zaznamenal v roce 2016 takový úspěch, že začaly okamžitě vznikat jeho lokální verze. Ve chvíli, kdy jich bylo osmnáct, byl snímek zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. A další remaky stále přibývají.

Trailer filmu Známí neznámí

 
Článek

Důvod je zřejmý, lokální verze s domácími herci přilákají do kin mnohem víc diváků než originál s neznámými italskými tvářemi.

A tak je tu nyní i česko-slovenský film debutující režisérky Zuzany Mariankové Známí neznámí, na jehož dialogových úpravách zapracoval Petr Jarchovský.

V jednom pražském bytě

Obsazení je zcela záměrně sestavené tak, aby bylo lákavé pro českou i slovenskou distribuci. Na plátně se objeví herci Klára Issová, Martin Hofmann, Tomáš Měcháček, Anna Kadeřávková a Petra Polnišová, Tomáš Maštalír, Táňa Pauhofová a Sväťo Malachovský.

Scénář, který je až na drobnosti totožný s původním filmem, shromáždil do jednoho pražského bytu na silvestrovskou oslavu tři manželské páry a jednoho nezadaného muže. Během večeře se zrodí nápad dát všechny mobilní telefony na stůl, nahlas sdílet každou doručenou zprávu a dát na hlasitý odposlech všechny příchozí hovory.

Diváci, kteří znají původní nebo třeba německou verzi, která se v našich kinech hrála pod názvem Téměř dokonalá tajemství, vědí, co se z napohled zábavného nápadu může stát. Diváci předchozích filmů neznalí si zábavný snímek o tom, že mobily jsou černou skříňkou, která ukrývá naše životy a je lepší je neotevírat, asi užijí nejvíc.

Foto: Cinemart

Martin Hofmann hraje jednoho z manželů na nebezpečném večírku.

Ale i přes povědomí o tématu filmu je zajímavé vidět ve snímku Známí neznámí několik odlišností od toho původního. Zatímco italská předloha je především vtipná a svižná, v českém, respektive slovenském podání se původně zábavný nápad změní v docela drsné drama.

Zejména při rozjezdu se k sobě dávní přátelé chovají dost odtažitě, jako by se herci teprve rozehrávali. A když začnou mobily zvonit a blikat, atmosféra nemá příchuť černého humoru, ale pořádně zhoustne a divák může mít i pocit, že se tu hraje psychodrama.

Známí neznámí tak sice postrádají lehkost originálu, ale díky tomu si divák uvědomí, že národní nátura opravdu existuje. To je vlastně hlavní informace, kterou lokální verze snímku přináší.

Vzhledem k tomu, že jde o výsostně herecký film, v československé verzi se obě strany snažily o špičkové obsazení. A protože jde zároveň o film, jehož jediným smyslem je přivést do kin diváky, má velkou šanci záměr naplnit.

Známí neznámí
Česko 2021, 103 min. Režie: Zuzana Marianková, hrají: Táňa Pauhofová, Klára Issová, Martin Hofmann, Tomáš Měcháček, Tomáš Maštalír, Petra Polnišová a další

Hodnocení 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám