Hlavní obsah

RECENZE: Živočišná a nespoutaná revolta z korporátního ghetta

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Literátka a textařka Hana Lundiaková se důsledně vyhýbá konvenci a zařazování do škatulek. V experimentálně pojaté próze Co je ti do toho vykresluje rozpustilou a smyslnou třicátnici trpící v odlidštěné kanceláři, jež i přes nečekaný životní obrat neztrácí půdu pod nohama.

Foto: Větrné mlýny

Obal knihy

Článek

Triviálnímu příběhu o vzpouře nejen systému vdechuje živelným stylem švih i hloubku.

Spisovatelka ve svých knižních počinech předkládá tematizování erotiky a sexuality s důsledným zaměřením na feminitu. V žádném případě nejde o lacinou tělesnost, ale o uvědomělé a mnohovrstevnaté líčení rozkoše, které představila už v povídkovém souboru Vrhnout nebo románu Imago nominovaném na Magnesii Literu.

Protagonistkou knihy Co je ti do toho je usazená žena na pokraji Kristových let, která s jaksi neviditelným a de facto bezvýznamným mužem poněkud svérázně vychovává malého syna. Hrdinčina profese prozrazena není, ale její rádoby důležitou funkci, za niž bez velkého přičinění pobírá nadprůměrný plat, si lze domyslet. Přežívá v nadnárodní firmě, kde už pouhé rozsvícení monitoru vyvolává fyzický odpor.

Konfrontace s opovážlivým teenagerem, jenž v o generaci starší ženě vzbuzuje zájem a nenadálé pohnutky mysli, připomíná pozvolný přerod Kevina Spaceyho ve snímku Americká krása. Zažehne odložené, ale nikdy se neztrativší pocity, které více než s jejich zapovězeným vztahem souvisí s vnitřní podstatou měnící se manželky a matky.

Textem, jehož zběsilé myšlenky valící se jedna přes druhou nenechávají v klidu titulní postavu ani čtenáře, je požitek nechat se pohltit. Odmítání pozlátka globalizované ekonomiky, a chytání se čehokoli živoucího a opravdového, třeba v podobě mateřské lásky, je trefné. Autorka úctyhodně proplétá realistické dialogy a zasunuté vzpomínky s lyrickým zrcadlením sebe sama a používá pozoruhodné obraty nebo soudobé anglicismy v nových kontextech, jimiž staví na odiv přihlouplost reklamních hříček či korporátního slangu. Lundiaková je zkrátka výtečná slovní instrumentalistka.

Hana Lundiaková: Co je ti do toho
Větrné mlýny, 144 stran, 289 Kč

Hodnocení 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám