Hlavní obsah

RECENZE: West Side Story. Úchvatná, moderně natočená klasika

Právo, Věra Míšková

Steven Spielberg snil o natočení remaku slavného muzikálu West Side Story z roku 1961 dlouho, a když si sen konečně splnil, musel ještě rok počkat na jeho uvedení. Po covidové pauze tak vstupuje jeho verze do kin přesně šedesát let po premiéře filmu, který režírovali Robert Wise a Jerome Robbins a dostali za něj deset Oscarů, což nebylo v muzikálovém žánru dodnes překonáno.

Trailer k filmu West Side Story

 
Článek

Možná se tak nabízí otázka, proč vlastně točit remake filmu, jehož příběh je známý už od dob Shakespearových a ani hudba Leonarda Bernsteina nezestárla. Zhlédnutí snímku ale dává na takovou otázku jasné odpovědi.

Jednou z nich je, že společenské a sociální problémy, které West Side Story zobrazuje, za těch šedesát let bohužel zdaleka nezmizely, jsou až nečekaně aktuální, a stojí za to je znovu a nově připomínat. Druhou odpověď představuje fakt, že dostane-li do ruky jakoukoliv látku, lhostejno zda původní nebo adaptaci, Spielberg, vznikne mimořádné dílo. A tak je tomu i tentokrát, o to víc, že režisér si svůj vysněný projekt hýčkal až k dokonalosti.

Děj muzikálu, který napsali Leonard Bernstein a Stephen Sondheim, vychází ze Shakespearova dramatu Romeo a Julie. Světovou premiéru měl 26. září 1957 ve Winter Garden Theater na Brodwayi v New Yorku a od té doby se hraje prakticky nepřetržitě na jevištích celého světa.

Namísto Monteků a Kapuletů přivedl Sondheim do západní čtvrti New Yorku padesátých let dva pouliční gangy. Tryskáči jsou bílí a považují se za domácí, Žraloci jsou Portorikánci, ale mnohdy by vlastně bylo těžké určit, kdo je „větší“ přistěhovalec, protože těmi jsou, de facto, s výjimkou původních obyvatel všichni.

Rivalita rasová, boj o nadvládu nad územím přesto, že „tahle čtvrť se bude celá bourat“, hádky s policií, rozvrácené rodiny, takřka nulová naděje na lepší život. To vše se týká obou gangů, ale když se bývalý člen Tryskáčů Tony a sestra vůdce party Žraloků María do sebe zamilují, napětí eskaluje a rozhodující bitva bude poslední.

Spielberg nepřenesl příběh do současnosti. Ponechal ho v druhé polovině padesátých let, nedělal v něm žádné podstatné změny, jen drobné úpravy. Postavu majitele krámku, v němž Tony pracuje, zaměnil za jeho ženu Valentinu, se scenáristou Tonym Kushnerem jí dali víc prostoru a režisér ji obsadil Ritou Moreno, která hrála v původním filmu Bernardovu ženu a Maríinu švagrovou Anitu.

Zvýraznil a rozšířil i transsexuální postavu a oproti původní verzi dal její sexualitu otevřeněji najevo. A samozřejmě už dnes není možné, aby Portorikánce hráli maskovaní bílí herci. A tak zatímco například Maríu hrála v roce 1961 Natalie Woodová s rusko-ukrajinskými kořeny, dnes je to Rachel Zeglerová, jejíž matka pochází z Kolumbie.

Tato v době natáčení osmnáctiletá skvělá zpěvačka rolí debutuje, představuje se jako ohromný herecký talent a v nasazení, s nímž se do role převtělila, je dokonalá. Neméně šťastnou a jistou ruku měl Spielberg i ve volbě dalších herců.

Ansel Elgort dává Tonymu tolik citu, kolik ho jen Romeo může mít. A Bernard a Anita mají v Davidu Avarezovi a Arianě DeBose přinejmenším stejně výborné představitele, jako v Georgi Chakirisovi a Ritě Moreno, kteří za ně před šedesáti lety dostali herecké Oscary za vedlejší role.

Retro styl je ve Spielbergově podání výraznější v kostýmech i rekvizitách tehdejší doby, barvy silněji vyjadřují emoce, vyprávění je energičtější. Jakmile zazní úvodní pískot a po něm strhující tanec newyorskými ulicemi, divák se jen spokojeně zavrtí, usadí, a ví, že ho čeká mimořádná podívaná. O Bernsteinově hudbě, kterou aranžoval David Newman, s písněmi María, America či Tonight (ano, při balkonové scéně), nemluvě.

Spielberg s kameramanem Januszem Kamińskim jsou dávno sehraná dvojice, která dokáže barvami, svícením a úžasnými tanečnímu čísly rozbouřit city i bez ohledu na to, že „věčně bude srdce jímat znova, žal Juliin a bolest Romeova“.

Závěrem budiž řečeno něco, co se stává jen zcela výjimečně. Spielbergova West Side Story trvá 156 minut, a ani jedna z nich není zbytečná.

West Side Story
USA 2020, 156 min. Režie: Steven Spielberg, hrají: Ansel Elgort, Rachel Zeglerová, David Avarez, Ariana DeBose a další

Hodnocení 100 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám