Hlavní obsah

RECENZE: Vzdělaná. Pokřivená realita dítěte z psychotické rodiny

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tara Westoverová se narodila v osmdesátých letech v americkém Idahu do přísně náboženské rodiny mormonských survivalistů. Na samotě v horách s otcem a sourozenci rozebírali nedaleké vrakoviště a hrubě opracované díly prodávali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obal knihy

Článek

Děti nechodily do školy ani k lékařům, některé vůbec nevlastnily rodné listy. Dívce se přesto podařilo z rodiny vymanit a vystudovat univerzity na Harvardu a v Cambridgi, kde získala doktorát. Svou cestu popsala v autobiografii Vzdělaná.

Podle některých anotací jde o příběh silného odhodlání, které člověka nezastaví před žádnou překážkou, a kniha tak může být pro mnohé inspirací. Pohádky o americkém snu se ale čtenář rozhodně nedočká.

Tara skutečně veškeré komplikace překoná a svého cíle nejen dosáhne, ale mnohonásobně jej překoná. Její duše ale zůstává navždy poničená nenávistí i láskou ke svým blízkým.

Kromě náboženského fanatismu je otec stižen maniodepresivním onemocněním, kvůli kterému mnohokrát vystavil sebe i členy rodiny nebezpečí. Každý tak má za sebou nejeden těžký úraz z vrakoviště. Zranění jsou často tak vážná, že je jejich přežití skoro zázrak. Tím spíš, že odmítají lékařskou péči.

Otec i jím ovlivněná matka své děti evidentně milují, jejich způsob lásky je ale pro všechny potomky devastující. Většina z nich navíc v pomateném světě rodičů zůstává a nedokáže se zbavit závislosti na nich.

Rodinná pouta se ale i u Tary nakonec jeví silnější, než se zdá. A promítá se to i do stylu jejího psaní. Kniha je čtivá i napínavá, příběh silný. Ale tím, jak moc se autorka snaží, aby její životní výpověď byla objektivní, narušuje plynulost děje.

Události popisuje z mnoha úhlů, neustále je podrobuje revizi, dožaduje se svědectví dalších lidí, hledá důkazy. A to i v případě, že byla přímým svědkem. Sama sobě totiž nevěří, a přesto, že dokázala vystudovat dvě prestižní světové univerzity, její sebevědomí zůstává velmi dole.

Zapomíná, že čtenáři je vlastně jedno, jak to bylo doopravdy, není jejím soudcem. Bohatě mu stačí její emoce, vždyť je to její příběh. Autorkou ale zmítá nejistota i po dokončení knihy. Dopisuje vysvětlivky, kde se k některým rodinným příhodám vrací a dává v nich znovu prostor pohledům svých sourozenců.

Odvaha ji tedy nakonec zase opustila, v bludném kruhu strachu zůstává. Nechce o svou rodinu definitivně přijít a čtenáře klidně obětuje.

Tara Westoverová: Vzdělaná
Mladá fronta, překlad Olga Bártová, 348 stran, 379 Kč

 Hodnocení 70 % 

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám