Hlavní obsah

RECENZE: Svatá hlava nahlíží do mysli šťastného idiota

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V edici Tvář nakladatelství Vyšehrad vyšla novela mladé české prozaičky Hany Lehečkové Svatá hlava. Její text přináší exkurzi do mysli duševně chorého jedince a formou jde o nezvykle odvážný experiment.

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Článek

Lehečková svou prvotinu pro dospělé banalizovala do nekorigovaného projevu idiota. V textu, který je bez interpunkce a dodržování jakýchkoli syntaktických pravidel, simuluje volný proud vědomí mladého muže, který žije na vsi s matkou a babičkou, topí se v dluzích a zdravotních problémech a matka vylepšuje rodinný rozpočet placenými erotickými službami.

Vypravěč svůj projev nekočíruje, deníkově zaznamenává své myšlenky, které mají místy podobu emotivního výkřiku a které se sem tam dotknou reálné dějové linky, čímž se propojí vnitřní svět s tím vnějším.

Do toho autorka zakomponovává záznamy zvuků i jakýchsi testů, které postava pro zábavu vymýšlí.

Nejzajímavějším bodem je hned po nečesané struktuře textu samotné vyznění příběhu. Setkáváme se s mužem, který podle veškerých nastavených hodnot a pravidel lidské společnosti patří na její dno. Nemá šanci na důstojný život, nemá šanci na vlastní rodinu ani na běžnou práci. Teoreticky nemá šanci na štěstí.

On však ve svém světě s vlastními pravidly relativně šťastný je. Netrpí žádným z problémů, které na něm můžeme zvenčí spatřit, nepociťuje problémy rodiny, netrápí ho jeho působení na ženy, absence přátel a práce. Ve svém světě je bohem, nadřazeným všemu a všem.

V knize je znát, že autorka je vzděláním divadelnice. Celý text si lze dobře představit jako divadelní inscenaci, jako one man show na prostém jevišti složenou z více i méně souvislých projevů hlavního protagonisty.

Svatá hlava vyniká svým grafickým zpracováním. Obsahuje totiž jednoduché černobílé a mírně abstraktní ilustrace, souznící s jednoduchým světem hrdiny.

Hana Lehečková: Svatá hlava
Vyšehrad, 224 stran, 249 Kč

Celkové hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám