Hlavní obsah

RECENZE: Superžidé. Zakladatelé významných fotbalových klubů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stáli u zrodu úspěšných evropských fotbalových klubů. Mnozí za ně hráli, jiní slavné týmy trénovali, další je platili. Spojovala je láska ke kulatému míči i vyznání. Všichni se hlásili k židovské víře. Jejich příběhy nyní ve Vídni připomíná výstava nazvaná Superžidé: Židovská identita na fotbalovém stadionu.

Foto: Repro Lenka Hloušková, novinky.cz

Superžidé: Židovská identita na fotbalovém stadionu. Tottenham Hotspur

Článek

Zaměřuje se hlavně na pět klubů: rakouské First Vienna 1894 FC, FK Austria Wien, německý FC Bayern Mnichov, nizozemský Ajax Amsterdam a anglický Tottenham Hotspur FC. A také na jejich fanoušky.

Zmiňuje také sionisticky orientovaný SC Hakoah, jenž se v meziválečném období zapsal do dějin tamního fotbalu úspěchem „židovského fotbalu“: klub v roce 1925 vyhrál první profesionální šampionát v Rakousku.

Ojedinělou expozici jinak najdete na Dorotheergasse v jedné z budov vídeňského Židovského muzea. Zabírá celé jedno patro. Nabídne vám výlet do časů, kdy se fotbal teprve stával celosvětovým fenoménem, ovšem v Evropě již byl masovým sportem. Do počátku dvacátých let 20. století, kdy se úspěchy národních klubů leckdy protínaly se státními, národnostními i náboženskými zájmy.

Někde tam, společně s týmy, se formoval i „typický“ zavilý fanoušek. Muž/žena, kteří nyní leckdy dávají klubové příslušnosti přednost před sounáležitostí s národem.

V případě výše vyjmenovaných klubů se ovšem do jejich smýšlení stále promítá „dědictví“. Mnozí z nich stále využívají při podpoře svých týmů typických židovských atributů, aniž by znali souvislosti… „Nějakých devadesát procent fanoušků Ajaxu netuší, kde leží Izrael. Když křičí: Židé, Židé nebo Superžidé, jen povzbuzují tým,“ zmiňuje Hans Knoop, nizozemsko-židovský novinář s tím, že tedy rozhodně nejde o žádnou formu antisemitismu.

A právě exkurze do fanouškovské kultury vás možná dovede k úvahám, kam se evropská společnost za více než století posunula, kam se posunul samotný fotbal. Máte-li rádi podobné úvahy, máte-li rádi netradiční pohled na jeden úsek (nejen) sportovních dějin, nemíříte-li ve Vídni pouze na vánoční trhy, výstavu nevynechte.

Ostatně zklamaní rozhodně nebudete z celého Židovského muzea ve Vídni. Troufám si říci, že v takové podobě žádné podobné v Česku nemáme. Sebekritický přístup Rakušanů k jejich dějinám je z pohledu našince až neuvěřitelný.

Superžidé: Židovská identita na fotbalovém stadionu
Místo konání: Židovské muzeum ve Vídni (www.jmw.at), Dorotheergasse
Kurátorky: Agnes Meisingerová, Barbara Staudingerová
Vstupné: 15 eur (cca 360 Kč), do 18 let vstup zdarma
K vidění: do 14. ledna 2024
Hodnocení: 90 %

FOTO: Výstava Jamese Bonda v Praze ukazuje více než osmdesát originálních vozů

AutoMoto

Jihočeské muzeum zve na výstavu Pohádkové Vánoce malíře Vojtěcha Kubašty

Vánoce

Reklama

Související témata:
Židovské muzeum ve Vídni

Výběr článků

Načítám