Hlavní obsah

RECENZE: Šťavnatý román z drsných ulic Palerma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Román Jako v nebi, tak i na zemi italské literární a divadelní hvězdy Davida Enii byl přeložen do dvaceti jazyků. Jistě ne náhodou. Je to živá a zábavná jízda sicilskými ulicemi, historií a mentalitou.

Foto: Argo

Obal knihy

Článek

Jako v nebi, tak i na zemi je román z ulice, kde figurují tvrdé pěsti, nože, krev a vyražené zuby, ale samozřejmě také kamarádství, láska, zrada a zklamané naděje. Dal by se označit za Eniův milostný dopis rozbitému, chudému a hrdému Palermu. Autor své rodné město perfektně zná a miluje. Nebojí se vylíčit jeho špínu i krásu a neúnavně chrlí hořkosměšné příběhy jeho osobitých obyvatel.

Román je i rodinnou kronikou, která se rozvíjí v několika rovinách současně. Často se střídají a na čtenáře kladou jisté nároky, protože se musí rychle zorientovat, ve které době se právě nachází. Děda Rosario bojuje ještě ve 2. světové válce a v Africe se dostane do britského zajateckého tábora. Smrtící poušť odhalí skutečné charaktery vojáků a ukáže hodně brutality, ale i ryzí kamarádství.

Velmi výraznou postavou je strýc Umberto, boxer, studnice historek a muž, jenž se ujme chlapce, který vyrůstá bez otce. Malý Davidú s ním dochází do tělocvičny a Umberto se stává jeho zasvětitelem do krutého sportu a do života. Svým osobitým jazykem mu vypráví o boxu, ale i o psychologii a o ženách.

Právě z dialogů, které tvoří velmi podstatnou část románu, kouzlí Enia pravou palermskou atmosféru, a tak ani nepotřebuje dlouhé popisy města. Pokračuje v tradici starých sicilských lidových vypravěčů. Jsou to pábitelé, chvastouni, zuřivci a milovníci plní poezie. Pravda je pro ně to, co je krásné a emotivní.

Románů o dospívání je jistě mnoho a o dospívání bez otce snad ještě více, právě syrový a nekorektní mluvený jazyk však udrží čtenářovu pozornost až do konce, přestože líčení boxerských zápasů bývá někdy skutečně velmi dlouhé.

Většinu postav klidně můžeme označit za machisty. Rádi vulgárně popisují různé ženy, jejich krásu a skutečné či zveličelé přednosti. Rádoby tvrďácké řeči o sexu mohou být zvláště u dětí a teenagerů zdrojem humoru, v tomto románu spíše vzácného.

Jako v nebi, tak i na zemi je ve svém jádru chlapský román, ale nevyhýbá se ženským postavám. I když mají na počet stránek méně prostoru, rozhodně nejde o pasivní figury, jsou zásadními hybatelkami děje.

Osudovou Ninu i trochu záhadnou „bloncku“ vykreslí autor věrohodně, životně a rozporuplně.

I když se to na první pohled nezdá, v hloubi má próza i romantickou linku, byť velmi svéráznou. Nina představuje ideál, který by Davidú chtěl představit svému mrtvému otci, místní legendě. Mladí protagonisté se ovšem nešťastně míjejí, setkávají a rozcházejí. Davidú selhává a lituje, dále k sobě ale hledají cestu.

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi
Argo, překlad Marina Feltlová, 376 stran, 446 Kč
Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Jako v nebi, tak i na zemi - Davide Enia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám