Hlavní obsah

RECENZE: Slíbili nám orgie, ale přijela jen upovídaná Olga

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské orgie, to je senzační a poněkud zavádějící název snímku Ireny Pavláskové podle předlohy Philipa Rotha. Zní až pornograficky, ale příznivci erotiky mohou zůstat v klidu. Jde o posmutnělou komedii o komunismu 70. let a na dnešní poměry je to cudné dílko.

Pražské orgie (2019)Video: Bioscop

 
Článek

Určité kouzlo Pražských orgií tkví v pohledu cizince na pražské normalizační bizarno. Nebohý americký spisovatel Zuckerman (Jonas Chernick) je sice inteligent, ale nikdy tu nebyl a ničemu nerozumí. Běžnému občanovi komunistické diktatury, který už dávno ohnul hřbet, musí připadat legračně naivní a idealistický. Chce získat rukopis zesnulého židovského spisovatele, ale místo toho v Praze získá bizarní zážitky.

Foto: Bioscop

Pavel Kříž jako Rudolf Bolotka a Ksenia Rappoportová v roli Olgy.

Zuckerman (alter ego Philipa Rotha) se díky svému průvodci, režisérovi, který skončil v kotelně (Pavel Kříž), dostane na večírky disidentů, kde neustále fízlují tajní. Potká výstřední spisovatelku Olgu (Ksenija Rappoportová), která vlastní onen tajemný rukopis a vyznačuje se zejména tím, že neustále hovoří o svém pohlaví.

Zuckermanovi je její vulgárnost až nepříjemná, ale rukopis chce. Moc jí nevěří, neví, kdo Olga ve skutečnosti je. Stejně tak netuší, kdo je student, který chtěl o jeho knihách psát práci, a šel ho až do hotelu varovat, že má zmizet z Československa. Naivní dobrák, nebo rafinovaný agent StB?

Foto: Bioscop

Jonas Chernick

Mnohé dialogy mají ironický nádech a duchaplné hlášky o politice a umění pobaví. Hlavní postava je sympaticky plachá, inteligentní a má silné morální zásady, což působí úsměvně uprostřed zvrácené země plné lží. Totéž se nedá říct o Olze, která je hysterická a otravná – nejen svými neustálými řečmi o sexu (navzdory řečem ovšem k ničemu nedochází). Rappoportová je snad v jiných filmech dobrou herečkou, ale tato postava je nesnesitelná. Olga nemá hloubku, nudí. Zejména závěru dvouhodinového filmu by prostřih prospěl.

Snímku škodí doslovnost, polopatické vysvětlování všeho možného a také hrdinovy literární vnitřní monology skřípají, narušují filmové vyprávění. Přesto je trpká komedie o západním intelektuálovi, dvojitých agentech a příslušnících VB, kteří závidí disentu sex, občas zábavná.

Celkové hodnocení: 55 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám