Hlavní obsah

RECENZE: Radek Banga si osahává nové prostředí

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a hudebník Radek Banga je znám především jako frontman kapely Gipsy.cz. Zaznamenal s ní úspěch nejenom na domácí scéně, ale i v zahraničí. Vystoupili mimo jiné na slavném britském festivalu Glastonbury.

Foto: Supraphon, Karolína Ryvolová

Radek Banga

Článek

Nyní opustil komfortní zónu skupiny a vydal sólové album Věci jinak. Je popové. Všechny písně si na ně napsal sám, všechny nástroje nahrál sám a sám si ho produkoval. V tomto ohledu je autentické, emoce na něm nejsou ředěny pohledem někoho jiného. Banga jde s kůží na trh.

Nemusel ani hledat inspiraci v okolním světě, vystačil si s tím svým. Jeho život byl a je natolik dramatický a tím pádem pestrý, že mu stačilo jen se do něho ponořit a psát písně o tom, jaké to bylo, jak to cítí a jaké má naděje.

Deska je prosycena emocemi. Banga je v podstatě upřednostnil před hudbou, která se stala jejich služkou, nosičem. Její atmosféra se mění nejen zvoleným použitím nástrojů či zvukovou plností, vždy také korunuje téma textu.

Na albu je patnáct většinou volných skladeb. Je to počet, při němž se snadno stane, že celkovému vyznění takříkajíc spadne řemen. Nejpatrnější je to v závěru, kdy jsou poslední tři česky zpívané písně poněkud nevýrazné a finální See Over Me zase narušuje celkový koncept tím, že má anglický text. Banga by jistě dokázal napsat slušný český.

Předcházející část alba je barevnější a do popu se v ní občas lehce vlévají i další inspirace (Digi Dong, Nikdy to nevzdám, Plán). Protagonista ovšem nesáhl po hip-hopu, který praktikuje se svou kapelou Gipsy.cz a je v něm protřelý. Tím se od ní velmi striktně oddělil.

Foto: Supraphon

Obal alba

Jeho texty snesou přísnější měřítko. Maximální osobní vklad mu při jejich psaní umožnil nehledat za každou cenu vhodné a básnivé postupy, nýbrž použít jazyk, jenž je pro něho reálný a přibližuje věci tak, jak na to byl vždy zvyklý. Upřímnost a otevřenost vtiskly takto spojeným slovům patřičnou naléhavost.

Přestože se jedná o popové skladby, není mezi nimi žádná, která by měla parametry natolik návykové, že by ji bylo možné vnímat jako tu, jež v éteru vydrží. Výhodou toho je, že jedna nezakrývá ostatní, nevýhodou, že Banga musí za svými posluchači tlačit celou kolekci a její příběh, ne samostatný singl.

Věci jinak je album, které dříve nebo později vzniknout muselo, aby zpěvák mohl ve svém osobním i uměleckém životě některá témata vyjasnit či uzavřít. V rámci popu je to jeho první krok, při kterém si osahává dané prostředí.

Radek Banga: Věci jinak
Supraphon, 48:50

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám