Hlavní obsah

RECENZE: Příběhy stárnoucích mužů a zklamaných žen

Právo, Jan Šída

Skupina Sto zvířat vydala album nazvané 30 let testováno na lidech. Po pěti letech. To v tomto případě nelze brát pouze jako hudební nosič, ale také jako vzpomínku na dobu, kdy hrála v sestavě, na kterou byli fanoušci zvyklí více než deset let.

Foto: Jan Šída, Právo

Skupina Sto zvířat slaví třicet let na scéně.

Článek

Baskytarista Willy Versteeg, bubeník Miki Nop a kytarista Jan Šobr totiž po realizaci alba z kapely odešli. Dobrou zprávou naopak je, že se autorsky vrátil (na album i jako host) kytarista Petr Ostrouchov.

Kapela za dobu existence dotáhla svůj hudební projev téměř k dokonalosti, což je patrné po pár tónech úvodní písně Byl pozdní večer. Posluchač okamžitě pozná, kdo mu hraje. I když je soubor často považován za věrozvěsta ska music, je tento hudební styl pro něj už jen fundamentálním východiskem. Na albu lze zaslechnout i reggae, rokenrol, šanson, rockabilly, nebo dokonce hard rock. Všechny tyto vlivy dokázali schopní muzikanti smíchat do výživného amalgamu.

Druhou silnou stránkou souboru jsou texty. Dlouholetý dvorní textař Tomáš Belko i v tomto případě odvedl dobrou práci. Dokázal smysluplně využít poetický obrat (soumrak zas chudák kašle krev), absolutní verš (stánek s růžema – že stánek i růže má) či vulgarismus (mikroténovej sáček – vy kreténové, sráči).

Foto: 100promotion

Obal alba

Dvojice zpěváků Jana Jelínková a Jan Kalina (ve skladbě Rodinný foto zpívá i klávesista Petr Hostinský) má stejně jako herci už po léta rozdělené role. Kalina se stylizuje do stárnoucího chlápka, který má problém s nadváhou, alkoholem, ženami a nemanželskými dětmi. Jelínková působí jako mírně zklamaná, odtažitá, cynická a se životem nespokojená zralá žena.

Všechny skladby (snad jen s výjimkou trochu nevýrazné Špaček se nazobal…) mají hitové ambice. Nejvýrazněji působí Byl pozdní večer, Dívka T., Hlava v lihu a Chlapi na zabití. Ovšem nejlepší skladbou je Praha, pomyslná zpověď města, které promlouvá ke svému obyvateli. Má tak silný text, že by bez problémů obstála jen za doprovodu akustické kytary. Jemně nostalgickou atmosférou evokuje Třešňákovu Madame Praha či Praha magická Vladimíra Merty.

K dalšímu kladu novinky patří také nápaditý booklet (udělal ho vystudovaný výtvarník Kalina). Je pojatý tak trochu jako stolní hra pexeso.

Kapela Sto zvířat natočila velmi dobrou desku. Bohužel, jak už bylo uvedeno, poslední ve stávající sestavě. Co to s ní udělá, se dozvíme až na koncertech a následném albu.

Sto zvířat: 30 let testováno na lidech
100promotion, 39:41

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám