Hlavní obsah

RECENZE: Příběh obyčejného kluka Jana Kollera

Dokument scenáristy a režiséra Petra Větrovského Jan Koller: Příběh obyčejného kluka mapuje natolik pohádkovou cestu neškoleného čutálisty ze Smetanovy Lhoty až k fotbalovým vrcholům, že by klidně vydala na hraný hollywoodský příběh.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Koller s režisérem Petrem Větrovským na premiéře filmu.

Článek

Jenže to by musel hrát Kollera někdo jiný, a nejspíš by bylo po kouzlu. To totiž filmu dodává právě on. Přirozený, upřímný, pohodový, pozitivně laděný chlapík, který prožil neuvěřitelnou a nejspíš neopakovatelnou kariéru a díky jehož charismatu je dokument poutavý i pro člověka, který o fotbalu neví zhola nic.

Film prostřednictvím jeho vyprávění i vzpomínek otce, kamarádů, spoluhráčů i protivníků prochází Kollerovým životem od dětství a dospívání, kdy kolohnát, který miloval fotbal přesto, že k němu neměl mnoho předpokladů, začínal a bezmála i skončil ve venkovském týmu Smetanovy Lhoty.

Naštěstí si ho všiml ten správný člověk, vycítil jeho potenciál a vydupal mu šanci dostat se do Sparty a odtud dál a výš. Prostřednictvím vzpomínek hvězdných fotbalistů a záznamů Kollerových slavných gólů na důležitých utkáních pak film zobrazuje jeho cestu po elitních evropských klubech a zpátky domů.

Koller sám působí velmi upřímně, když vzpomíná na krásné, ale i hořké chvíle, které ve své kariéře zažil. Slovo k tomu všemu dostaly hvězdy jako Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický, Vladimír Šmicer, Petr Čech nebo Kollerův konkurent ze Sparty Horst Siegl, tedy jména, která znají i fotbaloví analfabeti a pro fanoušky musí být jejich defilé čirá radost.

Méně prostoru má Kollerův osobní život, což má z hlediska portrétu fotbalové hvězdy svou logiku, ale z hlediska příběhu obyčejného kluka a obyčejného diváka je to přece jen málo, a je to škoda.

Vhledy do jeho soukromí jsou spíše jen letmé, navíc leckdy působí poněkud strojeně. Divák by mu chtěl vidět do hlavy víc, víc se dozvědět o tom, co jako člověk v soukromém životě prožíval. Právě díky jeho charismatu tím mohl být film pro laiky přitažlivější a poutavější.

A škodí i skoro dvouhodinová délka, která je v druhé polovině filmu už dosti únavná. Přesto jde díky osobnosti hlavní postavy o film, který má předpoklady zaujmout nejen fotbalové fanoušky.

Jan Koller: Příběh obyčejného kluka
Česko, 2022, 111 min. Režie: Petr Větrovský, účinkují: Jan Koller, Zuzana Sophia Petzold, Petr Koller st., Petr Koller, Kateřina Kollerová, Pavel Nedvěd a další

Hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám