Hlavní obsah

RECENZE: Pořádná detektivka ještě neumřela

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jake Gyllenhaal a Hugh Jackman v hlavních rolích detektiva a muže, jenž vzal spravedlnost do vlastních rukou, jsou hlavními, ale nikoli jedinými tahouny dramatu Zmizení, které dokazuje, že pořádná detektivka má pořád na velkém plátně místo.

Foto: Bontonfilm

Z filmu Zmizení

Článek

Dvě malé holčičky si hrály na Den díkůvzdání před domem. Najednou zmizely, jako by se po nich země slehla, a jen bratr jedné z nich si všiml zaparkované dodávky.

Pátrání se rozbíhá, strach roste. Detektiv Loki, známý tím, že dosud každý případ vyřešil, se snaží během usilovného hledání uklidňovat zoufalé rodiče, ale sám cítí, že čas hraje proti dívkám i proti němu. A Keller, otec malé Ann, ztrácí trpělivost. Když je první podezřelý propuštěn, bere spravedlnost do vlastních rukou, a stává se tak dalším protihráčem Lokiho.

Výborně napsaný scénář Aarona Guzikowského pracuje s tématem, které žádného rodiče nemůže nechat v klidu, ale nespoléhá jen na to. Příběh rozplétá zvolna, nabízí nejrůznější varianty v logické posloupnosti vyšetřování, aniž by porušil pravidla detektivky, takže diváky vtahuje do hry.

Kdo se pozorně dívá, zachytí podezřelé, ale ne zas příliš předvídatelné okamžiky a může v duchu pátrat s Lokim a zároveň neustále pochybovat – dodrží americký film pravidlo šťastného konce, nebo se pustí na tenký led krutějšího přiblížení k realitě?

Neméně napínavé je sledovat Kellera a jeho proměnu – kam až dokáže zajít zoufalý otec? Ztratí veškerou lidskost tváří v tvář představě, že jeho dítěti někdo strašlivě ublížil?

Jake Gyllenhaal i Hugh Jackman podávají mimořádně přesvědčivé výkony, zejména Gyllenhaal vyzařuje klid profesionála, jehož emoce vyjadřuje jen drobný tik ve tváři. I když jen přemýšlí, vybavuje si jednotlivosti, které posbíral, je natolik soustředěný, že už tím vyvolává v divácích napětí.

Silný výkon podává i Paul Dano v roli psychicky postiženého Alexe, jehož strach je dalším hráčem v poli, stejně jako zoufalství a váhání druhých rodičů nad tím, kam až lze zajít v touze zachránit dítě.

Režisér Denis Villeneuve s kameramanem Rogerem Deakinsem dotvářejí působivými záběry temnou a tísnivou atmosféru města, které vedle častého deště a brzké tmy teď svírá ještě strach. A tak jen délka dvě a půl hodiny je přece poněkud přílišná, zejména od chvíle, kdy už divák víc než tuší.

Zmizení
USA 2013, 146 min., režie: Denis Villeneuve, hrají: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Paul Dano, Maria Bellová a další.

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám