Hlavní obsah

RECENZE: Pohřeb spisovatele Neila Crosse děsí cíleně i mimoděk

Právo, Jaroslav Špulák

Britský scenárista a spisovatel Neil Cross proslul jako tvůrce úspěšného detektivního seriálu Luther či spoluautor scénáře k hororu Mama. Předloni vydalo nakladatelství Moba vynikající thriller Posedlost, v němž sehrál hlavní roli detektiv John Luther, postava ze zmíněného televizního seriálu. Nyní se na náš trh dostal překlad Crossova thrilleru Pohřeb. V anglickém originálu vyšel v roce 2009.

Foto: nakladatelství Moba

Obal knižní novinky Neila Crosse.

Článek

Provinční rozhlasový producent Nathan hraje ve svém zaměstnání druhé housle. Potká se v něm však s Bobem, který studuje existenci duchů a na to téma coby badatel natočí rozhovor s Nathanovým nadřízeným. Později se oba setkají na mejdanu u Nathanova šéfa, na němž dojde ke smrti devatenáctileté dívky Elise – a oni dva u toho byli.

Cross pak rozvíjí příběh, v němž prokazuje autorské i fabulační kvality. Vypráví ho svižně, navozuje napětí cíleně i mimoděk a s lehkostí ho potom klidně shodí, aby se v popisu mohl posunout dále. Nejdramatičtější a zlomové momenty okatě nevypichuje, tempo vyprávění při nich nemění, čímž dává čtenáři možnost soustředit se na to, co je pro něho důležité. To s vědomím, že to nemusí být vždy stejné téma.

Duchařské téma

Neil Cross nectí obvyklé plynutí času. V jeden moment se dokáže přenést z jednoho okamžiku do vzdáleného, přičemž tempo příběhu nezmění. Ději přitom zachová atmosféru napětí, stejně tak drsnost a proměnnost v chování hlavních postav. Později funkčně použije duchařské téma, které se v úvodu knihy nejevilo být až tak podstatné.

Pohřeb je napsán zručně a čtivě. S blížícím se finále nabírá na obrátkách a graduje k překvapivému vyústění. Přitom si ponechal otevřený konec pro případ, že by se Cross v budoucnu rozhodl ho rozvinout.

Na škodu je, že v ponurém britském thrilleru se drama, při němž buší srdce, rozproudí vlastně až v závěru.

Také v něm nejsou důsledně vykresleny charaktery hlavních postav s ohledem na to, že se jejich chování a jednání nápadně mění. V rámci žánru jde ale o slušně odvedenou práci.

Neil Cross: Pohřeb
Moba, překlad Alexandr Neuman, 224 stran

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám