Hlavní obsah

RECENZE: Poetika je nenápadný talent české scény

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když skupina Poetika, kterou tvoří tři muzikanti z oblasti Vysočiny, před časem přišla s prvními singly, bylo to velmi sympatické.

Foto: Universal Music

Skupinu Poetika tvoří tři muzikanti.

Článek

Nebylo však zřejmé, jestli Zkouším žít a Každou vteřinou nebyly jen náhodou povedené písně, k nimž se už stejně důstojné nepodaří vymyslet tak, aby to dalo na celou desku.

Obava to ale byla nemístná. V posledních několika měsících kapela připravila další skladby, které jsou ve svém ranku velmi důstojné, na poslech příjemné a s těmi výše jmenovanými teď tvoří debutové album Trinity.

V Poetice jsou zpěvák Ondřej Brejška, raper Eduard Rovenský a producent Daniel Hrdlička. Každý je ve svém oboru talentovaný a jejich společná práce onu vlastnost nese také. Rap i melodický zpěv si v jejich provedení dobře notují, v hudebním základu písniček se pak chytře a funkčně mísí zvuky elektrických i akustických nástrojů. Celkově to soundu Poetiky dává živost, přirozenost a také moderní háv.

Foto: Universal Music

Obal nového alba skupiny Poetika.

V rapových pasážích je někdy příliš hiphopového mudrování, které sice ke stylu patří, ale obecně je otravné. V melodickém zpěvu je potlačeno na minimum a je patrné, že v této části tvorby šlo autorům textů především o to, aby slova byla dobře ohebná a působila přirozeně a současně přesvědčivě.

Poetika nabízí barevné album. Přístup k písním, kdy se rapované pasáže střídají s melodickým zpěvem (nutno uznat, že oba představitelé těch oborů jsou zruční, leč aktuálně poněkud zaměnitelní), je v zásadě daný. Onu pestrost však zaručuje rozdílný zvuk písniček a proměnná atmosféra v každé z nich.

Pomineme-li již vydané singly, silnými písněmi na desce jsou Dívej, Za oponou, Pod hladinou, tematicky naléhavé Memento i upřímná Zrcadla, ve které kapela připustila to, co momentálně cítí.

Trinity není vyloženě hitový zásobník, byť se z něho ještě nějaký může vyloupnout. Je to ale vkusná a moderní kolekce, která dobře reprezentuje aktuální tuzemský mainstream.

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Poetika: Trinity

Universal Music, 35:01

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám