Hlavní obsah

RECENZE: Peníze těch tupců aneb Jak David znovu porazil Goliáše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Vlku z Wall Street nebo Sázce na nejistotu zobrazuje film Peníze těch tupců další případ, kdy se „tupcům“, jak velcí finančníci označují malé investory, podařilo zacloumat burzou a srazit na kolena několik miliardářů.

Peníze těch tupcůVideo: Falcon

 
Článek

Film, v němž se hodně mluví o akciích, investicích, síle TikToku a sociálních sítích obecně, může být pro mnoho diváků nesrozumitelný, a tudíž nudný.

Tvůrci v čele s režisérem Craigem Gillespiem (Já, Tonya, Cruella) však naštěstí na tomto půdorysu vyprávějí jednoduchý příběh boje Davida s Goliášem, chudých s bohatými. Po vskutku nezáživném představování mnoha aktérů a smršti málokomu srozumitelných dialogů tak dokážou vtáhnout diváky do děje, který se, jak hlásají úvodní titulky, opravdu stal.

Bylo to navíc v době covidové a člověk si při pohledu na roušky a všechna omezení uvědomí, jak šílená ta nedávná doba byla.

A právě tehdy učinil jeden nepatrný investor, na sítích známý jako Kočičák nebo Anální analytik, zdánlivě nepochopitelné rozhodnutí. Vsadit na akcie prudce uvadající společnosti GameStop (obchod s videohrami) a s postupně narůstající komunitou lidí ze sociálních sítí navyšovat její hodnotu.

Foto: Falcon

Paul Dano jako Kočičák ovládl Wall Street.

Povedlo se, GameStop se stala nejúspěšnější společností na světě. Pro mnohé obry to znamenalo zničující porážku.

Film začne nabírat dech ve chvíli, kdy se ke Kočičákovi v podání spolehlivě skvostného Paula Dana, začínají přidávat další drobní investoři. Můžeme se pak do značné míry oprostit od toho, čemu většina lidí vůbec nerozumí, a sledovat příběhy obyčejných lidí, kteří vytvořili komunitu, jež dokázala až neuvěřitelně držet při sobě.

A to i ve chvílích, kdy už by jejím členům prodej akcií vyřešil hypotéku, rovnátka pro dítě a mnoho dalšího. „Když neprodá Kočičák, neprodám taky,“ zní opakovaně.

Ocitáme se tedy spíše v žánru sociálního dramatu, v němž kdosi jako moderní mladý revolucionář v tričku s barevnými kočkami a červeným šátkem kolem hlavy vede „svůj lid“ do boje s celou Wall Street.

Naštěstí nejen Paul Dano, ale i Shailene Woodleyová, Seth Rogen, Pete Davidson a další hrají bezchybně, film má spoustu zábavných momentů, svěží, nápaditý střih a výborný soundtrack.

Peníze těch tupců
USA 2023, 104 min., Režie: Craig Gillespie, hrají: Paul Dano, Seth Rogen, Pete Davidson a další
Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám