Hlavní obsah

RECENZE: Pantera si v hale udělala devadesátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pantera je kapela se silným příběhem. Parta z Texasu, která si v osmdesátých letech prošla melodickým glamrockovým obdobím, se později stala výraznou groovemetalovou formací a ještě později se rozešla. V pauze zemřeli dva její členové, nicméně loni se na scénu vrátila. A v pondělí dorazila po pětadvaceti letech opět do Prahy.

Foto: Jiří Rogl

Zpěvák Pantery Phil Anselmo

Článek

V červnu 1998, tehdy v plné síle, se se ctí ujala role předskupiny britských Black Sabbath na putovním festivalu Ozzfest, jenž se zastavil v pražském Edenu. To už měla na kontě své nejúspěšnější desky Vulgar Display Of Power (1992) a Far Beyond Driven (1994), pověst pořádně drsné čtveřice se slušným komerčním úspěchem a byla obecně respektovaná.

V roce 2003 se nicméně kvůli napětí ve vztazích muzikanti rozešli a bratři Abbottové – kytarista říkající si Dimebag Darrell a bubeník s uměleckým jménem Vinnie Paul – si založili podobně znějící skupinu Damageplan.

Dne 8. prosince 2004 však na koncertě ve městě Columbus v Ohiu vstoupil na pódium pětadvacetiletý fanoušek Nathan Gale a osmatřicetiletého Dimebaga Darrella zastřelil. O život připravil i další tři lidi, on sám byl poté zabit policistou. Důvodem jeho činu bylo pokročilé stadium schizofrenie, nicméně jeho přátelé uvedli, že byl zklamaný z rozpadu Pantery a soudil, že mu kradla jeho písně.

Bubeník Vinnie Paul comeback bez svého bratra odmítal, navíc neměl přátelský vztah se zpěvákem Philem Anselmem. V červnu 2018 však ve svých čtyřiapadesáti letech podlehl nemoci srdce a již v následujícím roce se o návratu skupiny přestalo spekulovat, ale stal se součástí plánu.

Foto: Jiří Rogl

Baskytarista Rex Brown pamatuje nejslavnější éru Pantery

Dimebaga Darrella nahradil kytarista Zakk Wylde, jenž proslul nejenom jako sólista a se svou skupinou Black Label Society, ale i jako člen doprovodné party Ozzyho Osbourna, a Vinnieho Paula zase Charlie Benante, člen thrashových Antrax. Turné začalo loni a letos probíhá v Evropě.

V solidně zaplněné pražské O2 areně nabídla Pantera hned devět písniček ze svých výše uvedených nejúspěšnějších alb. Po letech se prezentovala jako ikona devadesátých let, a byť sound jejího koncertu byl přirozeně vyztužený moderními technologiemi, což v důsledku vedlo k dostatečné hlasitosti i čitelnosti, základ tvořil zvuk z devadesátých let. Syrový, nekompromisní, burácející, navozující vzpomínky.

Wylde je kytarista s velkým stylovým přehledem, což předvedl i ve službách Pantery. Je rád slyšet a dopřává si to i u ní. V základu se však podřizoval tomu, aby byla i po letech celá kapela uvěřitelná, koneckonců zvuk kytary je pro ni nosný. Benante činil de facto totéž a svou hrou pomáhal jinak zvukově zatěžkané skupině dosíci interpretační lehkosti.

Foto: Jiří Rogl

Kytarista Zakk Wylde nahradil v sestavě Pantery zesnulého Dimebaga Darrella

Večer s Panterou byl vzpomínkou na časy, kdy agresivní hudba ovlivňovala rockový mainstream a kapely typu Pantery bodovaly v prodejních žebříčcích. Zpěvák Phil Anselmo sice v melodických linkách tak neexceloval, ale ve svém drzém metalovém projevu byl pořád dostatečně přesvědčivý.

Baskytarista Rex Brown, spolu s Anselmem muž z nejslavnější éry kapely, pak především působil dojmem, že mu celý ten návrat dělá dobře a bude-li se někdy hlasovat o tom, co s kapelou dál, zvedne ruku pro pokračování.

Součástí hodinu a čtyřicet minut trvajícího setu byla i vzpomínková videa na oba zesnulé bratry, několik ohňových efektů, dobrý světelný doprovod a publikum, které se ponořilo do vzpomínek a v O2 areně s gustem vytvořilo atmosféru veskrze devadesátkovou.

Foto: Jiří Rogl

Zpěvák Ronnie Romero z přeskakujících Elegand Weapons

V roli předskupiny vystoupili Elegant Weapons. V jejich sestavě jsou kytarista Richie Faulkner, jenž hrál v Judas Priest, či zpěvák Ronnie Romero, který byl u Lords of Black či Rainbow. Jejich set ve stylu hard and heavy byl jistý, leč co do nápaditosti spíše průměrný.

Pantera
O2 arena, Praha, 12. června
Hodnocení: 80 %

Phil Anselmo přijede s Ilegály a zahraje písně od Pantery

Kultura

Dva členové Pantery mají Damageplan

Kultura

Reklama

Související témata:
Pantera

Výběr článků

Načítám