Hlavní obsah

RECENZE: Panoptiko jsou silnější, když se neomezují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkají o sobě, že cestují staletími, hudbě se věnovali v dobách dávných i pradávných, hráli na dvorech králů i dvorcích prostého lidu a nyní jsou zde. Jmenují se Panoptiko a mají koncept (hudební i vizuální) i energii. Jejich debut Poslední tango vyšel na konci loňského roku.

Foto: archiv kapely

Kapela Panoptiko je na české scéně nováček.

Článek

Hned úvodní písnička Bathory odkrývá záměr. Ozvou se fujara a cimbál, navodí atmosféru a za chvíli do toho vplují rázný kytarový riff a drsný zvuk metalových kapel. Bathory je o ženách, které si partnery pro život vybírají podle jejich finanční situace. Je to téma dnešní i historické, a tyto dva pohledy se mísí nejen v této skladbě.

Panoptiko stojí na energickém rockovém soundu. Písněmi nicméně proplouvají přiznávky jiných žánrů a hudebních nálad různých míst. V Gilotině je to koketérie s francouzským šansonem (výborný nápad je zvuk padající gilotiny, jenž se stal rytmickou součástí písně), španělské rytmy kastanět jsou v písni Sancho Panza, country v Hej svatý, tango v Posledním tangu. Jihoamerický ráz je v Escobarovi, ruská nálada (i balalajka) pak v Rasputinovi.

Všechny tyhle skladby, ač jsou co do inspirace každá z jiného těsta, tvoří nosnou hudební myšlenku kapely. Horší je to v písních, v nichž další inspirace nejsou. Pokud nabídnou jen metalový riff nebo se v nich prvotní nápad moc nerozvine (což se děje v písních Všudebil, Escobar, Dýchám či Řvát), přitažlivost mizí, jsou tuctové.

Foto: archiv kapely

Obal alba Poslední tango.

Panoptiko se mohou vedle své instrumentální zručnosti směle opřít i o zpěváka Lorda Panoptika. Má rockově řízlý výraz, silný, mohutný, dobře pracuje s dynamikou. Neztrácí se v návalu kytar a jiných nástrojů, skladbám velí a pro celkovou atmosféru je důležitý.

Navíc mu z úst vycházejí slovně i obsahově propracované texty, vždy tematicky ukotvené a v obsahu sdělné. Občas je třeba pozorněji hledat myšlenku, která měla být daným slovním spojením obnažena, to ale obecně hudebníkům u posluchačů spíše pomáhá.

Panoptiko na debutu ukázali směr. Protože mají dar vymýšlet písně melodicky přilnavé a hudební empatii, lze se v budoucnu dočkat řady výrazných a nápaditých písní. Však i na debutu takové jsou (Bathory, Gilotina, Sancho Panza, Hej svatý, Rasputin či Poslední tango).

Panoptiko: Poslední tango
vlastní náklad, 45:03

Hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám