Hlavní obsah

RECENZE: Nelituju ničeho. Nepřekvapivý vzorec známostí a rebelií

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká autorka Colleen Hooverová je letitou stálicí na poli ženské literatury a literatury pro mladé, ačkoli se na svém webovém profilu proti žánrovému škatulkování úporně vymezuje. Cestu ven nenachází ani jeden z jejích nejnovějších románů Nelituju ničeho, který přesně naplňuje zažitá vztahová schémata a obecné mínění o adolescentech.

Foto: Ikar

Obal knihy

Článek

Při zhlédnutí soupisu spisovatelčiných děl je zřejmé, že kvantita je její doménou. Knihy vydává necelou poslední dekádu a téměř pravidelně se jí daří přijít s několika novinkami na trh za méně než dvanáct měsíců. Rekordní pro ni byl rok 2014, kdy publikovala hned čtyři prózy, byť i skromnějšího rozsahu.

Nelituju ničeho se od předešlých příběhů moc neliší. Prim hrají potlačované rodinné problémy, přitažliví komplikovaní muži či chlapci, bezbranné ženy a rebelující dívky.

Tentokrát literátka pracuje s třicátnicí Morgan, jež v mladistvém věku neplánovaně otěhotněla a dítě se s budoucím manželem rozhodla přivést na svět, kvůli čemuž musela opustit naději na vyšší vzdělání a kariéru. Když dcera Clara dorůstá do stáří zlomového pro osud rodičů, Morgan začíná bilancovat svůj prázdný úděl matky a manželky. Se životy hrdinek navíc zatřese dvojitá tragédie a netušená zjištění o obou jejích obětech.

Román je jako dobře koncipovaná mýdlová opera. Všechnu práci odvede za čtenáře, nevyžaduje tedy zapojení. Je patřičně dlouhý, především kvůli zbytečným popisům niterných procesů postav či všedních činností. A až na drobné výjimky poskytuje kýčovité promluvy, jaké si lze vybavit z pokleslých seriálů porevoluční doby.

Kvalitativně se sune do popředí snad jen rozehraná známost mezi Clarou a jejím spolužákem, která na rozdíl od zbytku netrpí předvídatelností a nastaveným melodramatickým tónem. Co totiž v úvodu Hooverová okatě naznačuje, v průběhu, ale ponejvíce na konci děje také úslužně servíruje.

Autorka opět nepřináší nic víc a nic míň než odpočinkové čtení na dlouhé karanténní večery, psané neobohacujícím jazykem, jež potěší hlavně dospívající slečny.

Colleen Hooverová: Nelituju ničeho
Ikar, překlad Jana Jašová, 392 stran, 349 Kč

Hodnocení 40 % 

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám