Hlavní obsah

RECENZE: Morning show jako brilantní mocenská hra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál ze stáje videotéky Apple TV+ se s třetí sérií vrátil na špici dramatické televizní tvorby. Fiktivní stanice UBA vyrostla během čtyř let v zábavnou a emotivní pavučinu vztahů a zákulisních intrik na pozadí událostí, které hýbaly skutečným světem.

Foto: Apple TV+

Dvě moderátorské hvězdy, které chtějí změnu. Bradley (Reese Witherspoonová) a Alex (Jennifer Anistonová)

Článek

Bylo to první drama, se kterým tehdy čerstvě narozené dítko v konkurenci streamovacích služeb vyrazilo do světa. Ted Lasso byl ještě daleko a Apple spoléhal na váhu kauzy MeToo, která měla rozvířit neklidné vody mediálního prostředí. To se povedlo nevídaně a skvěle obsazená Morning show nezůstala jen u toho. Druhou řadu sice kreativně i doslova spolkla koronavirová pandemie, další pokračování však potvrdilo vzrůstající kvalitu, kterou seriál disponuje.

Podobně jako výborný Newsroom z pera Aarona Sorkina Morning show šikovně váže příběhy komplexních postav s pozadím reálných událostí. Ať už jde o kauzu sexuálního obtěžování, pandemii, nebo v případě nejnovějších dílů rozhodnutí Nejvyššího soudu o právech na potrat či útok na Kapitol. Série ale na rozdíl od Sorkina záměrně otáčí zrcadlo k novinářské obci a počítá s ní jako s hybatelem reportovaného děje. Vedle skutečných zpráv se tak paradoxně naplňuje žurnalistické peklo, kdy se novinář sám stává příběhem.

Foto: Apple TV+

Bradley řeší nejedno dilema. Jak zachovat novinářskou integritu a zároveň ochránit blízké?

V praxi to vypadá tak, že zajímavé charaktery více či méně zasahují do skutečností inspirovaného děje nejen ve formě médií, ale také jako aktéři samotní. Bradley (Reese Witherspoonová), Alex (Jennifer Anistonová) a spol. řeší profesní a morální dilemata a zároveň nezapomínají ani na svá vytoužená místa na výsluní.

Cenu Emmy získalo drama Boj o moc, komedie Ted Lasso a minisérie Bílý lotos

Kultura

V jednu chvíli drží při sobě, aby si v momentě lidské slabosti navzájem podrazily nohy a staly se sobeckými tvory bez špetky empatie. Pro seriál je to jedině dobře.

Do deseti dílů se vešlo nesmírné množství hlavních i vedlejších dějových linek, které držely pozornost. Jednotlivé příběhy byly smysluplné a nepůsobily nuceně. Vydařený start pořadu v roce 2019 možná táhla kauza MeToo a efektivně dávkovaný feminismus, ve třetí řadě jsou ale prvky rovnoprávnosti, příležitosti či diskriminace daleko přirozenější součástí děje a do televizního chaosu rozhodně patří.

Herecky je Morning show téměř bez poskvrny. Jennifer Anistonová sice využívá podobný mimický arzenál, ale nahrazuje to přesným ztvárněním výkyvů v chování její postavy, která po covidové sérii působí daleko realističtěji. A to i se všemi následky, které se na ní podepsaly.

Reese Witherspoonová je famózní především ve dvojici s Billym Crudupem nebo Juliannou Marguliesovou. Bez povšimnutí by neměl zůstat také výkon Jona Hamma, který sice vystřihl naoko zápornou postavu, dal jí ale punc líbivosti a jasnou a zřetelnou motivaci pro její jednání. Rovněž mu sedí herecké partnerství s Anistonovou.

Foto: Apple TV+

Paul Marks (Jon Hamm) nápadně připomíná reálného milovníka letů do vesmíru

Morning show může s třetí sérií směle konkurovat seriálům, jako je Boj o moc – ten místy zábavně připomíná. Pomyslné šarvátky jsou vedené bez rukavic i s mikrofonem, o zvraty není nouze a během padesáti minut na díl tvůrci ještě stíhají usilovně hájit společenské hodnoty či důležité postavení médií.

Mezitím při vedení charakterů a zobrazování reality čím dál přesněji trefují významná témata a podobně jako skuteční novináři nastolují agendu pro své seriálové publikum. Mezi řádky tak jako diváci nefandíme miliardářům s velkými raketami, nejsou nám lhostejné úniky citlivých dat ani budoucnost svobodného tisku.

Společensky angažovaný seriál, který netlačí na pilu a dokáže věrně zprostředkovat lidské osudy, se kterými se lze ztotožnit, je vzácností. Stále sice sledujeme privilegované televizní hvězdy, které šlapají cestu spravedlivých pro ty méně šťastné a upozaďované. Vlajková loď Apple TV+ však pluje dál po správných vlnách a přeladit se nedoporučuje.

The Morning Show, 3. řada, 10 epizod (Apple TV+)
USA 2023, 45-56 min. Režie: Mimi Lederová, Tucker Gates, Thomas Carter, Stacie Passonová, Jennifer Getzingerová a Millicent Sheltonová, hrají: Jennifer Anistonová, Reese Witherspoonová, Jon Hamm, Natalie Moralesová, Billy Crudup, Bel Powley, Janina Gavankarová, Marcia Gay Hardenová, Holland Taylorová, Greta Leeová, Julianna Marguliesová, Mark Duplass, Nicole Beharieová, Stephen Fry a další
Hodnocení: 85 %

RECENZE: My tu ligu stejně vyhrajem. Životní optimista Ted Lasso míří za vysněným titulem

Film

Reklama

Související témata:
Seriál The Morning Show

Výběr článků

Načítám