Hlavní obsah

RECENZE: Minierův Lov je i o těžkostech Francie

Od roku 2011 servíruje francouzský spisovatel Bernard Minier čtenářům detektivní příběhy s velitelem Martinem Servazem. Lov, odehrávající se v roce 2020, je sedmý chod. Velitel kriminálky ve městě Toulouse v něm vyšetřuje případ mladého muže, kterého srazil automobil. Byl nahý, na hlavě měl nasazeny jelení parohy a na hrudi nápis „spravedlnost“.

Foto: XYZ

Obal knihy

Článek

Servaz a jeho tým pracují pod velkým tlakem, který tentokrát nepramení pouze ze složitosti případu a jeho rituálního charakteru. Francie se v době pandemické krize ocitla na prahu občanských nepokojů, které vstoupily policistům do jejich práce. Názorové střety i mediální prostředí zemi výrazně polarizovaly, což není literární fikce, nýbrž její skutečný stav před necelými dvěma lety.

Zchátralý zámek připomíná slavné tradice země v úpadku, chudá čtvrť je semeništěm nedůvěry v politiku a systém, lidé beroucí spravedlnost do svých rukou jsou produktem nevíry ve vládu práva. V takové atmosféře policie autoritou není.

I když je to pro Miniera přístup k psaní méně obvyklý, je přínosnější než občasné konstatování, že si některá z postav nasadila roušku či respirátor. Tím spíš, když v tom autor není důsledný a chování jeho postav to nemění ani neomezuje. Je to jenom fakt, který by jako osamocený dokument časů až tak neobstál.

Na Minierově literárním stylu je nicméně sympatické, že nemarní čas. Každá kapitola nese výrazný posun ve vyšetřování i ději, vyprávění nedoprovázejí zbytečné odbočky, které by jeho plynulost zastřely, dialogy jsou věcné.

V knize s vydařeným finále umně zachycuje výstřelky doby, manipulaci, násilí, vyřizování si účtů, malé revolty, strach, zradu. Jako literární zápis o rozpoložení současné francouzské společnosti je tedy rozhodně zajímavá. Jako thriller ucházející, neboť Minier už má ve své biografii díla dramatičtější.

Bernard Minier: Lov
XYZ, překlad Martin Žák, 472 str., 419 Kč

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám