Hlavní obsah

RECENZE: Mělo by to být jednoduché

Psát hry o historických velikánech je ošidné. Autor si musí vybrat mezi biografií a popuštěním uzdy fantazii, kdy životní osudy promění v téma. Britská dramatička Nina Raineová ve hře Bach & synové, kterou v české premiéře uvedlo pražské Divadlo na Vinohradech, volí druhou cestu. Téma vztahu dominantního otce a jeho synů však naplnila jen zpola.

Foto: Petr Chodura
Článek

Hru především zahltila mnoha zbytečnými úvahami o hudbě a smyslu umění, jež jsou na dramatickou situaci zvnějšku naroubované a ubírají prostor hereckému jednání. Textu by prospěla přísnější dramaturgova tužka, která by z něj vyškrtala únosnější jevištní verzi.

Ke cti a chvále režiséra Juraje Deáka budiž řečeno, že jeho inscenace hře na cestě k divákům hodně pomáhá, a to jak volbou herců a prací s nimi, tak i zapojením živé hudby, jež v kombinaci s textem řekne často víc, než obsahují slova.

Výborným tahem je už obsazení hostujícího Radka Holuba do role Johanna Sebastiana Bacha. Ten je v jeho podání samolibý, hysterický, sršící energií, ale zároveň zábavný a charismatický. Drápe kolem sebe jako vzteklý křeček, své syny i ženy uráží, ale stejně tak zraňuje i sám sebe. Je natolik naplněn hudbou, že mu v duši už nezbývá mnoho prostoru pro druhé.

Z jeho synů dostává větší díl otcem upozaďovaný Karl, z něhož Marek Lambora vytěžil vrstevnatou postavu pochybnostmi týraného dědice otcova talentu i postavení. Ondřej Brousek v roli nadanějšího Viléma je dost omezen monotónní rozervaneckou a opileckou polohou. Příležitost k přesné groteskní zkratce Bedřicha Velikého využil Václav Svoboda.

„Mělo by to být jednoduché,“ říká o své hudbě v poslední větě velký Bach. Platí to i o hře, které schází právě ona geniálně prostá deklarace tématu. Bouřlivý aplaus premiérového publika ale předpovídá inscenaci i tak divácký úspěch.

Nina Raineová: Bach & synové
Překlad Jitka Sloupová, režie Juraj Deák, scéna Karel Čapek, kostýmy Jana Hauskrechtová. Česká premiéra 16. května v Divadle na Vinohradech, Praha
Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo na Vinohradech

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: O bratrství a životě až na krev

Britského dramatika Simona Graye čeští diváci téměř neznají, z jeho více než třiceti divadelních her se u nás hrála dosud jediná. Pražské Divadlo Ungelt nyní...

Výběr článků

Načítám