Hlavní obsah

RECENZE: Medvěd ve druhé řadě kraluje (melo)dramatickým bojem o restauraci i předkrmy z minipříběhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odysea šéfkuchaře Carmyho a jeho druhé rodiny se od někdejší prodejny sendvičů vyvinula v nefalšovaný restart podniku a živou vodu do osobních epizod jeho strůjců. Ze záchrany krachujícího občerstvení na rohu je dennodenní kreativní šarvátka, stále v rychlém kvapíku nekompromisního prostředí mezi sporáky a ostrými noži.

Foto: Disney+

Jeremy Allen White se vrací jako šéfkuchař Carmy. Za první řadu obdržel Zlatý glóbus a je nominován na Emmy.

Článek

Začalo to bláhovým snem o poslední šanci pro prodejnu sendvičů kdysi vlastněnou zesnulým příbuzným. Zkušený kuchař Carmy ale s přispěním všech aktérů v zástěrách i montérkách dokázal nemožné a nyní svou vizi posouvá dál.

Bagety s trhaným vepřovým mění za chodu v kulinářskou senzaci, která bude atakovat chuťové buňky hostů a zapíše se do všech vážených průvodců, i toho nejslavnějšího. Do cesty se mu ale staví městská byrokracie, rozptýlení z minulosti i idea rozvoje jeho zaměstnanců ruku v ruce s budováním restaurace.

Medvěd navazuje na první sezonu a jeho rukopis v podobě chaotických výměn názorů a svižných dialogů zůstává nezměněn. Úprk za spokojenými strávníky ale doplňuje detailní rozbor jednotlivých charakterů, které se jako kousky z velké skládačky starají o svůj rozvoj ku prospěchu osobních i profesních životů.

Foto: Disney+

Je potřeba vymyslet koncept, menu a zároveň se nezbláznit. V kuchyni spolupracují Jeremy Allen White a Ayo Edebiri

Tvůrci umně dokázali využít dvou epizod navíc a rozkreslili mapu všech emocí o širokém rozpětí. Přicházejí ve vlnách od šéfkuchaře, kuchařů, specialisty na dezerty či manažerky. I přes skromnější stopáž (s výjimkou dílu s názvem „Ryby“) dokáže seriál nenásilně odhalit pozadí postav, které hrají své klíčové role v přestavbě.

Formují se nápady, myšlenky a po několika mandatorních a stále velmi zábavných hádkách všichni nacházejí své místo. Odloučeni nebo odcizeni od svých mentorů, skutečných rodin či dávných lásek.

Žádný z oněch minipříběhů není plytký či pouze doplňujícího charakteru. Naopak dělá z Carmyho gastrorodiny konkurenceschopný tým a divákovi ve stejném čase nabízí barevné, komplexní postavy, které jsou připraveny k sehrání finálního melodramatu.

Zmíněný žánr je ale v tom nejpozitivnějším slova smyslu pouhým odrazem atmosféry, která poměrně výstižně přibližuje chod restaurace. Navíc takové, která jen několik desítek seriálových minut před velkým otevřením ještě nemá ani všechny stěny a požární prověrku.

Foto: Disney+

Nejlepší z hostujících hvězd. Jamie Lee Curtis v roli Carmyho matky exceluje.

Třešničkou na dortu je pak bezchybné obsazení hostujících hvězd. Ty někdy působí jen v cameo rolích s minimální stopáží. Vždy ale zaujmou a skvěle sekundují vyprávění o těch skutečně důležitých lidech. V kuchyních se tak na moment mihne oscarová vítězka Olivia Colman nebo třeba Will Poulter.

Vrcholem je ale již zmíněná epizoda „Ryby“, která v plném rozsahu odhaluje napjaté vztahy během vánoční večeře v rodině Berzattových. V díle, který se dívá do minulosti, naprosto exceluje Jamie Lee Curtis. V roli Carmyho matky přispívá zřejmě nejpalčivějším dramatem, které v rodinném kruhu působí stejně bláznivě jako smutně. Nebylo by překvapením, kdyby herečka ukořistila minimálně nominaci na televizní cenu Emmy.

Její návrat na scénu je poté stejně působivý jako celý závěr série, ve kterém se chaos mění v úspěch, zatímco pro jiné se vyvíjí v pochybnosti o další cestě vpřed.

Medvěd ve svém pokračování ještě povýšil vysokou úroveň první řady. Nezbývá než doufat, že tvůrce Christopher Storer, představitel Carmyho Jeremy Allen White a spol. budou v podobném duchu servírovat televizní delikatesu i nadále.

Medvěd, 2. řada, 10 epizod (Disney+)
USA 2023, 26-67 min. Režie: Christopher Storer, Joanna Calo a Ramy Youssef, hrají: Jeremy Allen White, Ebon Moss-Bachrach, Ayo Edebiri, Abby Elliott, Liza Colón-Zayas, Corey Hendrix, Richard Esteras, Oliver Platt, Lionel Boyce, Molly Gordon, Will Poulter, Alex Moffat, Jamie Lee Curtis, Bob Odenkirk, Sarah Paulson, Olivia Colman, a další
Hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám