Hlavní obsah

RECENZE: Mainstream brnká na struny podvědomí

Právo, Jindřich Göth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte ji? Znáte tu ukrytou bestii, která dříme někde uvnitř vašeho nitra a živí se vašimi strachy a nočními můrami? Znáte ji. Každý z nás jednu takovou krmí, lhostejno, jakou má podobu a tvář.

Foto: Carcosa

Obal knižní novinky

Článek

Většina z nás se ale snaží držet ji bezpečně přivázanou na řetězu. Jen málokdo se odváží ji vypustit mezi lidi a pozorovat, jak se k ní kdo zachová. Někdo úděsem zavře oči, jiný rovnou s křikem uteče a další se rozhodne jí čelit.

Podobné reakce bude vzbuzovat nová kniha spisovatele Miroslava Pecha. Po románu Cobainovi žáci, což bylo cosi na způsob ...a bude hůř pro generaci, která zažila boom kapel jako Nirvana, Pearl Jam, Alice In Chains nebo Soundgarden, přišel tento talentovaný autor s příběhem, který se vzpírá jednoznačné charakteristice. Anotace hovoří o hororu, na což odkazuje i náležitě děsivá obálka.

Mainstream ale není knihou, u níž se budete „příjemně“ třást strachy, po dočtení dopijete šálek heřmánkového čaje a půjdete si lehnout s vědomím, že jste se krásně pobáli. Spíš se připravte na to, že vám příběh novináře Matěje, Kláry a jejich dcery Sáry přivodí opravdu nepříjemný pocit. Pomocí krátkých vět a úsečných dialogů dokáže Miroslav Pech navodit napjatou atmosféru, v níž se odehrává cosi, co vyhřezlo z vašich nejutajovanějších tělesných choutek a nejděsivějších nočních můr. Kniha obsahuje místa, která přečtete jedním dechem.

Ne snad proto, že by byla tak strhující, ale hlavně proto, že je chcete mít co nejdřív za sebou.

Mainstream vzbuzuje mnoho otázek, které vytanou na mysli už během čtení. Jednou z nejdůležitějších a nejzásadnějších nicméně je, proč se jmenuje tak, jak se jmenuje. Odpovědí je několik a jejich interpretace dává knížce další rozměr. Vypravěč Matěj se svého času snažil prosadit jako spisovatel, ale jeho román byl příliš experimentální, obtížně stravitelný a pro širší čtenářskou obec nepochopitelný.

Opakem avantgardy je mainstream, tedy něco, co je obecně přijatelné, snadno čitelné a stravitelné. Zkrátka střední proud. Pech ovšem operuje s myšlenkou, že se oním mainstreamem, středním proudem, může stát – a bohužel možná už i stal – tak zvaný snuff, což je označení pro pornografické filmy, v nichž se aktérům natvrdo ubližuje, a vše včetně krve a zabíjení je reálné.

Samotný Mainstream je doplněný několika povídkami, po nichž zůstane na patře stejně podivná a nepříjemná pachuť jako po dočtení hlavního chodu. Jejich zařazení není samoúčelné, tyhle bravurně vypointované literární miniatury skvěle dokreslují sklíčenou náladu knížky a navíc přinášejí mnoho dalších podnětů k zamyšlení.

Miroslav Pech: Mainstream

Carcosa, 256 stran, 233 Kč

Celkové hodnocení 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám