Hlavní obsah

RECENZE: Kunsthalle představuje bohémství. Nebojí se emocí ani nahoty

V galerii Kunsthalle na pražské Malé Straně je až do 16. října k vidění jedinečná fotografická výstava Bohemia: Příběh fenoménu 1950–2000. Mapuje fenomén bohémy napříč světem, od závěru druhé světové války až do konce 20. století.

Kunsthalle PrahaVideo: Konsthalle Praha/ ©Vojtěch Matěna

 
Článek

Kunsthalle dala dohromady sedmatřicet umělců, kteří návštěvníkům vizuálně vypráví osobitý příběh. Výstava vznikla ve spolupráci s hostujícím kurátorem a publicistou Russellem Fergusonem z Los Angeles.

77 děl od umělců z různých zemí

V moderních prostorách galerie Kunsthalle vyniká sedmdesát sedm děl od umělců z různých zemí. Většina z nich je fotografická, místo si ale našly i video a malba.

Z každé série fotografií je zřejmé, že bohémství bylo svérázným životním stylem. Spočívalo v opovrhování společenskými konvencemi a buržoazií. Stavělo na svobodné lásce, drogách, alkoholu a velké dávce nahoty. Taky s sebou přinášelo ztrhané umělce, kteří produkovali nezapomenutelnou muziku a psali dnes již klasická literární díla.

Výstava tak několik fotografií a videí věnuje přímo umělcům, kteří byli pro bohémy zásadní inspirací. Můžete tak narazit na fotografii básníka Allena Ginsberga s jeho kočkou nebo portrét atraktivního mladého zpěváka Micka Jaggera od fotografa Davida Baileyho.

Bohémství nadosah

Výstava začíná symbolicky fotografiemi z Paříže, tam totiž začalo i samotné bohémství. Návštěvníci získávají pocit, že stojí přímo u vzniku.

Epicentrem bohémy se po Paříži následně stal New York. Nic ale nebránilo tomu, aby se bohéma dostala i za hranice těchto dvou měst.

Další fotografie poskytují pohled do světových metropolí, jako jsou Peking, Záhřeb nebo Praha. Pomyslně tak skrze výstavu cestujete po celém světě a zkoumáte, jak se bohémství v různých prostředích vyvíjelo jinak, i přes své společné prvky.

Vystaveny jsou například fotografie Libuše Jarcovjákové, která v komunistické Praze dokumentovala životy menšin, od vietnamské komunity po jeden z prvních gay klubů. Explicitně newyorskou bohému vyobrazuje fotografická slideshow „Balada o sexuální závislosti“ od fotografky Nan Goldin.

Šokující a odvážná

BOHEMIA: Příběh fenoménu se nebojí žádného citlivého tématu. Jeden z vystavujících Zhang Huan se rozhodl ukázat chudobu čínského předměstí tak, že si nahý a pomazaný medem a rybím tukem sedl na sedátko ve veřejné latríně.

Když na něj po hodině nalétala hejna much, vydal se do rybářského jezírka, do kterého se ponořil a všechny mouchy utopil. Na výstavě můžete vidět fotografií z této šokující performance.

Exkurze do světa bohémství je zakončena velkoformátovou fotografií známého fotografa Wolfganga Tillmanse. Ta se příhodně jmenuje „Wake“, v překladu smuteční hostina. Stejně jako končí lidský život, muselo skončit i bohémství. Podle pořadatelů výstavy k tomu došlo na počátku milénia.

Lze být ještě bohémem?

V Kunsthalle se nemusíte bát žádných encyklopedických vysvětlivek, je to naopak zajímavá a uvolněná výpověď umělců, kteří se rozhodli vzepřít sociálním konvencím a skrze mnohé těžkosti proplouvali životem.

Bohémství zůstává atraktivní dodnes, pro mnohé lidi představuje nedosažitelnou volnost a spontánnost bytí. BOHEMIA: Příběh fenoménu touhu po volnosti šikovně prohlubuje.

Bohemia: Příběh fenoménu 1950–2000
Adresa: Klárov 5, Malá Strana 118 00, Praha 1
Kurátor: Russell Ferguson
Potrvá od 23. března do 16. října 2023
Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kunsthalle Praha

Reklama

Výběr článků

Načítám