Hlavní obsah

RECENZE: Komisař Poincaré poprvé

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leonard Rosen, rodák z Baltimoru ve státě Maryland, pedagog a autor řady knih o tvůrčím psaní se v roce 2011 představil jako romanopisec. Nyní jeho thriller Hlasy chaosu (v originále All Cry Chaos) s postavou komisaře Interpolu Henriho Poincarého vychází také česky.

Foto: nakladatelství Galatea

Leonard Rosen: Hlasy chaosu

Článek

Nezapřel v sobě pedagoga a jako hlavního hrdinu si vybral potomka francouzského matematika Henriho Poincarého (1854– 1912), který působí jako komisař Interpolu.

Vše začíná v Haagu, kde Poincaré navštěvuje Stipo Banoviče, muže souzeného za vraždy z doby občanské války v bývalé Jugoslávii. Odtud musí zamířit do Amsterodamu, kde byl bombou i s částí hotelu zklikvidován geniální matematik James Fenster. Pokusil se pomocí vzorce dokázat, že vesmír neovládá chaos, ale má pevné vnitřní zákonitosti. Navíc stále existuje tajná armáda Stipo Banoviče – jehož zatkl uprostřed rodinné idyly ve Vídni, kdy se už chtěl věnovat „mírovému“ životu – která dostala pokyn k pomstě.

Rosenovi se podařilo spojit několik motivů od nikoli plané výhrůžky válečného vraha přes pátrání po předmětu studia matematika Fenstra po objevování světa jeho studentek a obdivovatelek.

Příběhy spojující krutou realitu s fantazií možného vývoje vědy slaví úspěch. Rosen se vydal cestou budoucnosti, o čemž loni přesvědčil vydáním druhého románu Desátý svědek (Tenth Witness) v sérii Henri Poincaré Mystery.

Leonard Rosen: Hlasy chaosu
Galatea, přeložil Dalibor Míček, 424 stran, 439 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám