Hlavní obsah

RECENZE: Když skutečnost předbíhá fikci o několik délek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za normálních okolností by byla tato kniha opravdu napínavým příběhem ve stylu špionážně-politického thrilleru. Ovšem doba je, jak známo, turbulentní, takže překotné události na východ od nás vzaly úspěšnému britskému autorovi Kenu Follettovi poněkud vítr z plachet.

Foto: ČTK

Ken Follett je u našich čtenářů velmi oblíbený.

Článek

Jeho nová publikace Nikdy je jím samotným charakterizovaná jako román o tom, co by se nikdy nemělo stát, nikdy. Jenže ono se to děje. Jako by byl vizionářem. Dílo vyšlo v roce 2021, kdy nikoho ani ve zlém snu nenapadlo, že se ruské tanky začnou valit na západ.

V knize se prolínají tři, později dokonce čtyři dějové linie. První zavede do kanceláře americké prezidentky, druhá mezi čínské komunistické politiky, třetí do Čadu a poslední ukáže osudy agenta v saharské poušti. Follett celou story rozjíždí zvolna, aby si čtenář zvykl nejen na různé dějové úkroky, ale i na jeho rytmus vyprávění. Jenže jak se události kumulují, může začít čtenář v rozsáhlém příběhu poněkud tápat.

Foto: Kalibr

Obal knihy Nikdy

Některé pasáže začínají zhruba v polovině knihy svižně nastavené tempo zahlcovat. Problémy prezidentky s pubertální dcerou jsou právě takovým příkladem ředění děje. Spisovatel chce zřejmě poukázat na fakt, že i vrcholná politička má obyčejné problémy. K přehlednosti celkového příběhu to však rozhodně nepřispívá.

Stejně tak detailní popisování všemožných politických půtek mezi čínskými komunistickými funkcionáři. Pro evropského čtenáře se navíc množství asijských jmen složených z několika slov, včetně pomlčky, stává jednak jazykolamem, a pak se v nich prostě přestává orientovat (zvlášť když čte knihu na etapy).

Špionážní příběh je naopak velmi interesantní, má dějovou dynamiku a přináší i dostatečnou várku napětí. Ke konci díla se však vytratí tak trochu do ztracena.

Jak už bylo řečeno na začátku, tento fiktivní děj je těžce válcován skutečnými událostmi, takže Follettova kniha zkrátka a dobře ztratila aktuálnost. Skuteční hrdinové jako by vystoupili ze stránek a zhmotnili se na ukrajinském bojišti.

Ken Follett: Nikdy
Kalibr, překlad Luboš Trávníček, Libuše Trávníčková, 744 stran, 599 Kč

Hodnocení: 65 %   

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám