Hlavní obsah

RECENZE: Kdopak to tu vlastně straší?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský Činoherní klub vstoupil do nové sezony českou premiérou hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – Duchařský příběh. Autor je milovníkem duchařských historek, a tak na jedné z nich založil i svou hru.

Foto: Pavel Nesvadba

Dramatické svícení i hodiny na zdi směřující k osudovému okamžiku posilují hororovou atmosféru inscenace.

Článek

Mladí manželé Sam a Jenny se nastěhují do nového domu. Jenny se v něm necítí dobře a každý den v noci, přesně ve 2:22, slyší kroky kolem postýlky jejich malé dcerky. Sam je ryzí vědec a věří, že vše lze vysvětlit racionálně. Na kolaudačním večírku se s dvojicí přátel rozhodnou přijít věci na kloub. Zůstanou vzhůru až do osudové chvíle.

Režisér Braňo Holiček vystavěl jevištní horor se všemi patřičnými atributy – pravidelným vpádem nervydrásajících zvuků, občasnou tmou a v závěru efektní bouří zuřící za okny s hromy a blesky. A také s dobře načasovanými pauzami.

Foto: Pavel Nesvadba

Romana Widenková (Jenny) a Václav Šanda (Sam) hrají mladý manželský pár.

Zároveň si je ale vědom i toho, že Robinsova hra je víc než hororem. Poučena Albeeho psychodramatem Kdo se bojí Virginie Woolfové nechává diváky nahlédnout do vztahů postav, kdy vyplave i leccos z jejich minulosti. Jedinou slabinou textu je jeho pointa, kterou nelze prozradit, aby si ji diváci užili. Přinese sice očekávané překvapení, ale z hlediska dramatické výstavby textu poněkud nelogické a trochu laciné.

Duchařský příběh je ale rozhodně tip na dobře strávený večer. A to jak díky mluvnému překladu Michala Zahálky, režiséru Holičkovi, tak i jím vedeným hercům. Václav Šanda předvede Sama nejprve jako sympatického manžela nadšeného z nového domu i manželství, postupně však začne jeho samolibá vševědoucnost lézt na nervy nejen Jenny, ale i divákům. Podobnou proměnou projde i Lauren Markéty Stehlíkové, jejíž všechápající přítelkyně probouzí v divácích podezření. Jenny Romany Widenkové je především matka ovládaná zničujícím strachem o dcerku, ale i její vztah k Samovi projde vývojem.

Foto: Pavel Nesvadba

Jan Hájek (Ben) a Markéta Stehlíková (Lauren) tvoří druhý pár

Nejvděčněji napsaný je Ben Jana Hájka, outsider neodolatelně šlapající do porcelánu každého pokusu o společenskou konverzaci a sledující dům i vztahy majitelů z pozice zkušeného opraváře. Ben do hry vnáší žádoucí odlehčující smích i sympatie podpořené Hájkovým smyslem pro přesné dávkování komediálnosti postavy.

Danny Robins: 2:22  Duchařský příběh

Režie Braňo Holiček, scéna Nikola Tempír, kostýmy Lenka Hollá. Česká premiéra 8. září v Činoherním klubu, Praha.

Hodnocení: 85 %

RECENZE: Úplně prosté rozhodnutí žít

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Činoherní klub

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám