Hlavní obsah

RECENZE: Kde jsi, když nejsi. Sprostá, ale nejlepší Třeštíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšla před dvěma měsíci, od té doby se drží v čele prodejnosti knih v Česku. Novinka spisovatelky Radky Třeštíkové, román o krachujícím manželství, nazvaná Kde jsi, když nejsi, je přitom vše jiné než klidné, lehké letní čtení. Od čtenáře vyžaduje soustředění i značnou dávku otrlosti vůči četným vulgarismům.

Foto: Motto

Radka Třeštíková: Kde jsi, když nejsi

Článek

Děj knihy je skoro banální. Představuje jedno průměrné manželství Dagmar a Marka. Mají dvě malé děti, krásný dům, peníze jim téměř nechybějí, navenek působí harmonicky, jenže… To, co vypadá zvnějšku jako klid, je vevnitř dost, alespoň z pohledu Dáši, prohnilé. Plíživě přichází rozluka páru, který se kdysi miloval.

Čtenář, respektive asi čtenářka ji ale sleduje jaksi roztříštěně. Třeštíková mu totiž vše zkomplikovala tím, že dílčí kapitoly na sebe chronologicky na první pohled nenavazují. Nutně se tedy - aspoň zpočátku - v líčení osudů dílčích postav ztrácíte, což je záměr. Zmatek k podobným životním situacím patřívá. Zorientovat se v něm vyžaduje (nejen) trpělivost.

Své vyprávění tak autorka začíná rovnou u mladého milence Jakuba, s nímž Daisy, Dáše dal tuto přezdívku, prožívá znovu svobodu. Ve světě tolik vzdáleném tomu původnímu. Po letech se opět cítí být ženou ve všech směrech. Užívá si nezávazného sexu, prvně vyzkouší drogy, znovu objevuje krásy vlastního těla, vyráží na večírky, které se protáhnou až do dalších dnů…

Radka Třeštíková: Když mě někdo podceňuje, tak mě to motivuje

Styl

Jejím průvodcem v nové realitě je Jakub. Mladý kluk mluvící až neuvěřitelně sprostě, místy připomínající svými sexuálnímu tužbami nadržené zvířátko v říji. Nutno říci, že jeho vulgární slovník i chování v textu funguje. Je protikladem vyžehleného Dášina manžela Marka, který od ní chce dávno jediné: klid.

Spisovatelka knihu definovala jako „bouřlivé, syrové a vášnivé vyprávění o rozchodu“. A takový její poslední román skutečně je. Dokážete-li se přenést přes používanou slovní zásobu, literární experimenty, dostanete od Radky Třeštíkové to nejlepší, co zatím napsala. Potvrdila v něm i svou pověst autorky perfekcionistky. Pro milovníky, milovnice pořádku kapitoly poskládané v knize na přeskáčku očíslovala. Kdo chce číst příběh chronologicky, může. Stačí postupovat od 1 do 13 dle obsahu na konci.

Radka Třeštíková: Kde jsi, když nejsi
Vydáno: 2023, Motto
Hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:
Radka Třeštíková
Kniha Kde jsi, když nejsi
Román pro ženy

Výběr článků

Načítám