Hlavní obsah

RECENZE: Joy Fieldingová v Hospodyni nepřekvapí ani nepřidá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodyně je třicátý román kanadské spisovatelky Joy Fieldingové. Neměla prý v úmyslu napsat ho tak brzy po předešlé Slepé uličce (vyšla roku 2021), jenže přišla pandemie a času bylo nazbyt. A tak vznikl thriller Hospodyně. Tradiční v tom dobrém i špatném smyslu slova.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

Fieldingová je zručná vypravěčka. Už v minulosti ukázala a u Hospodyně potvrdila, že umí čtenáře do příběhu vtáhnout od prvních stránek. Na nich načrtne náladu, posléze ji lehounce prohloubí, nastíní zápletku a v ní se pak zkušeně pohybuje až do vyvrcholení příběhu.

Hospodyně potřebný švih má, a byť v ní autorka nepřekvapuje rafinovaností zápletek a ani dialogy nejsou příliš nápadité, dovede čtenáře zaujmout. Ten samozřejmě zcela logicky očekává, že v příběhu přijdou zvraty, překvapení či méně naivity v chování obou sester, které se snaží po smrti matky získat dostatek otcovské lásky i peněz. Nic takového se ale nestane.

Autorka ve vyprávění nezvolní ani nepřidá. Ctí nastolené tempo, což s blížícím se závěrem knihy postačuje stále méně, a tak je dcera Jodi setrvale tak naivní, až jí čtenář všechny ty pomyslné políčky, které od života dostává, začne přát.

Příběh o nově najaté hospodyni, která přes svou naoko andělskou povahu udělá jedné ve vztazích nepevné rodině ze života drama, navíc není originální. Je předvídatelný, v zápletkách očekávaný a přesně tam, kde by čtenář myslel, že nastane problém, nějaký skutečně nastane. Jakkoli úplný závěr špatně vymyšlený není, cesta k němu je dlážděná nemnoho nápaditou příběhovou linií.

Fieldingová zkrátka vystavěla jednoduchý a srozumitelný text s nádechem jistého napětí. Přehlédnout přitom nelze, že je v něm velmi dobře zachycen vývoj vztahu sester Jodi a Tracy, mnohem lépe než jejich ploše popsaný vztah k otci, o jehož přízeň usilují, či k hospodyni, jejíž nepřízeň je deptá.

Joy Fieldingová: Hospodyně
Kalibr, překlad Milena Havlová, 352 stran, 399 Kč
Hodnocení: 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Hospodyně - Joy Fieldingová

Reklama

Související témata:
Joy Fielding

Výběr článků

Načítám