Hlavní obsah

RECENZE: Jelen vyrostl i pro haly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odehrát objektivně dobrý koncert na velkém festivalu je trochu jiná liga než odehrát se stejným výsledkem koncert ve sportovní hale. Rozdíl je v prostředí či akustice míst i v náladě diváků. Zatímco na festivalu jsou strženi atmosférou akce, obvykle počasím i chutí bavit se, v hale je musí kapela získávat od začátku, bez ohledu na to, že přišli jenom na ni. Skupina Jelen si vyzkoušela i to druhé a obstála.

Foto: ČTK

V čele skupiny Jelen stojí zpěvák a kytarista Jindra Polák.

Článek

Na velkých venkovních akcích už hrála, ale nedělní koncert v pražském O2 universu byl její dosud největší halový. Dobrou výchozí pozicí bylo, že byl bezmála vyprodaný, druhou příjemností pak, že příchozí naladila úvodním setem Kateřina Marie Tichá, dodnes stálý host koncertů kapely Jelen, a ten večer tedy kompetentní průvodkyně přímou linií k hlavní hvězdě večera.

Po loňské předčasné smrti Davida Stypky vystupuje s jeho Bandjeezem, což je spojení dobře fungující. Duch písní Tiché je duchu těch Stypkových blízký, což v důsledku kapele jistě vyhovuje. A tak sérii pestrých a melodicky dostatečně nápaditých skladeb se zručně napsanými básnivými texty přidal na potřebné svěžesti a svitu instrumentální výkon celé formace složené z na sebe dobře naladěných muzikantů.

S Tichou navíc tvořili to, čemu se říká skutečná kapela. Ponechali jí místo v čele, přitom jí pocitově zůstávali těsně po boku. To dobré, co je na jejím debutovém albu Sami (2020), tak bylo s přirozeností a lehkostí přeneseno na pódium.

Jelen vzal publikum na lákavou procházku svou absolvovanou hudební stezkou. V programu střídal písně z prvního alba Světlo ve tmě (2014) s těmi mladšími a vše jistil skladbami z loňské zdařilé desky Věci & sny.

Písně z ní míří více k rádiovému popu a vzdalují se původnímu záměru kapely spojit především blues, folk a country. Jmenované kořeny hudby jsou v nich nicméně patrné, k čemuž přispívají cítění muzikantů, osobitá poetika textů i charakteristický pěvecký výraz Jindry Poláka.

V osmi lidech na pódiu Jelen nemusí produkovat hudební energii silou. Když hraje, má to drajv i zvukovou, tedy nástrojovou pestrost. Přičteme-li k tomu přítomnou dynamiku v písních, je tu další položka, díky které se tahle kapela může do halových koncertů vrhat směle i v dalších letech.

Posílit by měla vizuální složku. Ta si totiž ve velkých prostorách zaslouží zvláštní péči. A měla by se snažit udržet Kateřinu Marii Tichou jako stálého hosta tak dlouho, jak to jen půjde. Když se totiž její ženský zpěv opřel do přítomných vokálů mužských, získaly něco jako andělskou stopu, v důsledku uchu nesmírně lahodící.

Výtěžek z pražského koncertu pošle skupina Jelen na konto Člověka v tísni na pomoc Ukrajině.

Jelen, Kateřina Marie Tichá
O2 Universum, Praha, 10. dubna

Hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám