Hlavní obsah

RECENZE: Jan Žižka: Jak o oko přišel a vojevůdcem se stal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není pochyb o tom, že Jan Žižka, který dnes vstupuje do kin, je velkofilm, který se výpravou, obsazením, akčními scénami či výkony kaskadérů vyrovná těm zahraničním.

Trailer filmu Jan ŽižkaVideo: R.U. Robot studios

 
Článek

Ostatně jeho střihačem je Steven Rosenblum, který má za sebou filmy jako Statečné srdce, Legenda o vášni či Krvavý diamant. A do hlavních rolí se scenáristovi, režisérovi a producentovi Petru Jáklovi (Kajínek) podařilo obsadit mezinárodní hvězdy, jako jsou Ben Foster (Jan Žižka), Michael Caine nebo Til Schweiger.

Jákl dokázal dát za jedenáct let dohromady nejen v České republice neuvěřitelnou sumu skoro půl miliardy korun, čím se Jan Žižka suverénně dostal na první místo co do nákladnosti domácích projektů, když o polovinu překonal Bathory a Tmavomodrý svět.

Petr Jákl o Janu Žižkovi: Dnes je těžké rozhodnout, co už je moc drsné

MFF KV

Sám říká, že chtěl natočit film hlavně pro české diváky a že mu nešlo o Žižkovu biografii, ale o „film, který bude mít emoci, kterou ta doba měla“. A budiž zdůrazněno, že o husitství a Žižkově roli v něm film opravdu není.

Zachycuje jediný rok (1402) v životě mladého muže, žoldáka Jana, a protože o Žižkově životě z té doby skoro žádné informace neexistují, mohl Jákl (poté, co podle svých slov ty dostupné prostudoval a použil) nechat bujet fantazii naplno.

Kdyby i doma použil mezinárodní název filmu Medieval (Středověk) a hrdinovi dal třeba jen jméno Jan, nejspíš by nikomu nevadilo, že ani v tom, co o Žižkovi známo je, se scénář historických faktů nedrží, což může u „školní látky“ domácí diváky dráždit.

Foto: Bioscop

Ben Foster a Sophie Loweová jako Jan Žižka a Kateřina.

Podle filmu například Žižka přišel o oko právě v tomto roce, zatímco reálně se má takřka za prokázané, že již jako zhruba desetiletý chlapec. Ve filmu však jde o klíčovou situaci, v jejímž důsledku postupně dochází k Žižkově proměně z žoldáka v budoucího vojevůdce. Vznikl tak příběh, který českým divákům skutečné dějiny připomene jen jmény jako král Václav IV. (Karel Roden), Zikmund Lucemburský (Matthew Goode) nebo Jindřich z Rožmberka (Schweiger). Jestli existovaly i další postavy jako Václavův rádce pan Boreš (Caine) nebo Rožmberkova snoubenka Kateřina (Sophie Loweová), kolem níž se vlastně celá zápletka točí, není důvod ani dohledávat. Zápletka je zjednodušená až na dřeň, přesně po vzoru amerických velkofilmů. Skoro vše se de facto týká toho, která parta Kateřinu, která má být neteří francouzského krále, chodí na Husova kázání a vyzná se v medicíně, unese a kdo ji nakonec zachrání (hádat stačí jednou).

Jan je původně najat na její únos, čímž se dostává do blízkosti vysoké politiky. A pod poznáním její prohnilosti a zejména pod rodícím se vztahem k trvale vyděšené Kateřině přehodnocuje své priority, až se z žoldnéře stane bojovníkem za spravedlnost, svobodu a důstojnější život prostých lidí.

Film Jan Žižka vrátí Prahu do patnáctého století

Film

Atmosféru doby režisér předložil ve vší bídě a krutosti, jak to z historie známe. Rozvrácená Evropa, stoletá válka, mor, papežské schizma. Zemi místo krále ovládá moci lačná šlechta, lidé přežívají pod tyranií, násilí je na denním pořádku, lidský život téměř ztratil cenu.

Dominantní jsou ovšem v Janu Žižkovi výborně natočené akční scény, které se odehrávají v reálných lokacích. V podvodních záběrech se topí koně, výteční kaskadéři se hlava nehlava bijí palcáty, bijáky, sekerami i dalšími dobovými zbraněmi. Obdivovat je třeba práci mnoha řemeslníků, kteří se na výrobě filmu podíleli, což společně s krásně nasnímanou, a tedy i dobře „prodanou“ českou krajinou a památkami tvoří podívanou, kterou si milovníci akčních filmů mohou plně vychutnat.

Foto: Bioscop

Karel Roden (vlevo) a Michael Caine ve filmu Jan Žižka.

Padají koně i hlavy, krev crčí z plátna po litrech, těla jsou nabodávána na kůl, dravci klovají do mrtvol. Toho všeho je ale nakonec až moc, slabý příběh vede k častému opakování téhož, a jakkoliv je násilí pro středověk nepochybně příznačné, jak známo, všeho moc škodí. Stačilo by zkrátit metráž, z těch 125 minut by se dalo právě v násilných scénách ubrat a z hlediska kvalit filmu by to bylo ku prospěchu.

Vedle Karla Rodena se z českých herců objeví mimo jiné Jan Budař či Ondřej Vetchý, a ač jsou to malé až miniaturní role, bude i zahraničnímu publiku zřejmé, že hrát umějí.

Potvrdilo se tedy, že Petr Jákl je dobrý režisér a mimořádně schopný producent, který dokáže jít za svým cílem s neobyčejnou houževnatostí. Je velmi pravděpodobné, že diváci to návštěvností ocení.

Jan Žižka
Česko 2022, 125 min. Režie: Petr Jákl, hrají: Ben Foster, Michael Caine, Matthew Goode, Sophie Loweová, Karel Roden a další.
Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina, Letní kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám