Hlavní obsah

Recenze: I pro Vídeň může být Judita na Kampě překvapením

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci pražského Muzea Kampa mohou do 22. září poprvé spatřit všechna díla slavného představitele vídeňské secese Gustava Klimta, která se nacházejí v českých a moravských sbírkách.

Foto: RÁVO – Peter Kováč

Detail Klimtovy Judity z Galerie výtvarného umění v Ostravě

Článek

Po velkých výstavách ve Vídni, které byly loni věnovány 150. výročí malířova narození, je to taková malá ozvěna, nicméně sympatická a zajímavá, protože tam jsou poprvé zveřejněna i některá dosud nevystavovaná díla.

V České republice máme ve státních sbírkách tři Klimtovy obrazy, dva v Praze a jeden v Ostravě. Na výstavě chybí jen jediný – nádherné dvoumetrové plátno Panna z pražské Národní galerie, jehož stav je takový, že nedovoluje transport z Veletržního paláce. Zapůjčen je však z této instituce Vodní zámek, skvělá ukázka Klimtovy krajinomalby.

K hlavním atrakcím však patří obraz Judita, zapůjčený na výstavu z Galerie výtvarného umění v Ostravě. Biblickou hrdinku s uťatou hlavou Holoferna diváci uvidí po nedávné důkladné restauraci, kdy vynikly zářivé barvy i zlatavé pozadí. K malbě je na výstavě obsáhlejší doprovodný text, který shrnuje poslední bádání ostravských odborníků a velmi pravděpodobně potvrzuje někdy zpochybňované Klimtovo autorství díla.

Objevem jsou na výstavě dvě desítky Klimtových kreseb ze státních sbírek v Praze, Brně a v Liberci. Převažují mezi nimi portréty, erotické ženské akty a studie k obrazům, jako je Polibek nebo bájná Danae. I pro Vídeň to bude překvapení!

V Muzeu Kampa kresby doplnili souborem raných děl Alfonse Muchy a Františka Kupky, protože oba krátce působili ve Vídni. Škoda jen, že byl opomenut český malíř Maxmilián Pirner, který byl společně s Klimtem členem vídeňské Secese. Jinak lze Muzeu Kampa a mecenášce Medě Mládkové k této výstavě jen gratulovat.

Celkové hodnocení 90 %

Judita na Kampě: Klimt, Mucha a Kupka z českých sbírek

Do 22. září, Muzeum Kampa, Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám