Hlavní obsah

RECENZE: Hartlových pět set stran plytkosti

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patrik Hartl patří mezi naše nejprodávanější spisovatele, za své bestsellery sbírá příslušná ocenění. Tato skutečnost možná leccos vypovídá o části tuzemského publika nevyžadující od četby nic než jalové potěšení pro masy, jež je podstatou autorovy poslední sáhodlouhé prózy 15 roků lásky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Patrik Hartl

Článek

Druhého února roku 2002 představuje výchozí datum, které vzhledem k titulu může naznačovat den prvotního setkání s osudovou ženou. Staromládenecký úspěšný kadeřník Aleš, jenž od života očekává jen krátkodobé známosti a důsledné naplňování vlastního workoholismu, takovou femme fatale najde.

Co je docela překvapivé, obrovskou porci lásky, anoncovanou na přebalu, mu ovšem nezajistí ona. Ubírání dalších let protagonistovi určí novorozená dvojčata, o něž se chtě nechtě musí postarat.

Hartlovi nelze upřít silný smysl pro pronikání do každodennosti, které jako příležitost vycítila také další celebrita domácí literární scény Radka Třeštíková. Díla obou romanopisců poskytují až voyeuristický vhled do domovů ničím příliš zajímavých jedinců, jež obstupují obdobně fádní postavy, zjevně jdoucí dobře na odbyt.

Takový je rovněž nejnovější hrdina. Obyčejný třicátník s bohapustým uvažováním o opačném pohlaví, který by v ideálním světě zřejmě dost strádal. Na půl tisíci stránek se mu ale daří líbivě kombinovat nereálnou selanku s melodramatem, nad nímž občas zůstává rozum stát.

Tvůrce se totiž snaží do děje urputně vměstnat veškeré myslitelné i nepředstavitelné události, jaké se lidem mohou přihodit, aniž by se přitom držel nějakého schématu či směřování příběhu.

Nakonec jeho poznatky o psychických problémech, nevěře, krizi středního věku nebo pubertálních excesech míří do rokle knižní telenovely podporující všemožné genderové stereotypy, sexismus a mizogynii.

Patrik Hartl: 15 roků lásky
Bourdon, 496 stran, 399 Kč

Hodnocení 30 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám