Hlavní obsah

RECENZE: Elektronická revoluce britských Bombay Bicycle Club

Právo, Jaroslav Špulák

V pořadí čtvrté album londýnské skupiny Bombay Bicycle Club se jmenuje So Long, See You Tomorrow a doma na ostrovech zaznamenalo velký úspěch. V prodejním žebříčku vyšplhalo na první příčku, což se ještě žádné předešlé desce této formace nepodařilo.

Foto: Universal Music

Bombay Bicycle Club vydali čtyři alba.

Článek

Novinka přitom čtveřici představuje v  jiném světle, než tomu bylo dosud. Odešla od starého indiefolkového zvuku a přimkla se k elektronickému. Prý pod vlivem cest frontmana Jacka Steadmana, zvláště jeho pobytů v Turecku, Japonsku a Nizozemí.

Je patrné, že skupině záleží nejenom na tom, jak její písničky zní, ale také jaký je jejich výsledný tvar a schopnost oslovit posluchače. Zvukový arzenál, který má nyní k dispozici, dává prostor pro velkou rozpínavost. Tu je však třeba mít pod kontrolou, protože by mohla v písních způsobit více chaosu než užitku.

Foto: Universal Music

Obal aktuální desky kapely.

Aby muzikant napsal tak krásnou skladbu, jakou je It’s Alright Now, musí mít nejenom talent, ale také cit pro atmosféru i přednes. Aby složil něžnou Eyes Off You, musí se umět oprostit od nepodstatných vlivů, které by do ní vnesly nepatřičné prvky a ušpinily by klíčovou klavírní linii skladby. Možná musí mít i vztah ke klasické hudbě.

A měl by za sebou mít folkovou a rockovou minulost - s takovou výbavou se kvalitní dlouhodeché skladby píší lépe než bez ní.

Nové album Bombay Bicycle Club je v mnoha směrech vycizelované a perfektní. V písních se ve vrstvách objevují různé vokální linky, do nichž přispívají mnozí hosté, i další akustické nástroje, například trubka, flétna nebo piano. Zvuk formace je přesto subtilní, místy působí až zranitelným dojmem.

Kdyby v písničce Carry Me, v níž se do popředí dostává zpěv, našli muzikanti prostor pro stopu kytary, byla by nejspíš zajímavější. A kdyby se podařilo aranžérsky a melodicky silné momenty z úvodu kolekce přetáhnout více i do druhé poloviny, byla by ve svém celkovém vyznění vyrovnanější.

So Long, See You Tomorrow je přesto nahrávka naplněná nápady, které zvýraznily v minulosti jistě ne tak docela využitý autorský i interpretační potenciál skupiny. Je nadto velice přístupná.

Bombay Bicycle Club: So Long, See You Tomorrow
Universal Music, 44:55

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám