Hlavní obsah

RECENZE: Důrazné varování spisovatele Stephena Kinga

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stephen King střídá žánry a nyní nadešel čas detektivky. Alespoň tak se dá označit první část ohlášené trilogie Pan Mercedes. Do fronty nezaměstnaných, čekající od ranních hodin na burzu práce, zajede muž v mercedesu. Na místě zůstane osm mrtvých a patnáct zraněných.

Stephen King: Pan Mercedes

Článek

V úvodní kapitole King zavádí mezi čekající, kde se sblíží Augie Odenkirk s mladičkou matkou Janice Crayovou. S odkazem na Hrozny hněvu Johna Steinbecka, vypovídající o životě v USA během hospodářské krize 30. let minulého století, popisuje život a naděje obou. Ty ale brzy končí.

Do hry vstupuje penzionovaný detektiv Kermit William Hodges, jehož masový vrah vyzval k diskusi na internetu. Má na svém kontě nejen mrtvé z fronty nezaměstnaných, ale i život Olivie Trelawneyové, ženy, jejíž automobil ke smrtící hře využil.

Ta s ním komunikovala a poté odešla ze života sebevraždou. Starý policista výzvu přijme a pustí se do sólového vyšetřování s vědomím, že zatajování důkazů vraždy i soukromé vyšetřování prostého občana se rovná zločinu.

King i díky překladatelskému umu Lindy Bartoškové vede čtenáře příběhem, od něhož se nelze odtrhnout. Potvrdil mistrovství prokázané mimo jiné v Prokletí Salemu, Vykoupení z věznice Shawshank či Doktoru Smrt.

Nejvýraznější je ale v knize několikeré upozornění na Steinbeckův román. King, proslulý rovněž mnoha aktivitami v charitativních hnutích, tak varuje. Důsledky finanční a společenské krize po pádu banky Lehman Brothers, existující v letech 1850–2008, neskončily. Stále dopadají na životy, jistoty i naděje lidí.

O tom, že je to pro něho silné téma, které nechce uspěchat, svědčí přeložení termínu vydání druhé části knihy z letošního podzimu na jaro příštího roku.

Stephen King: Pan Mercedes
BETA/Dobrovský, přeložila Linda Bartošková, 376 stran, 359 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám